Kváskovanie je v posledných rokoch veľmi obľúbené a na Slovensku si po rokoch našlo miesto aj v moderných domácnostiach. Má množstvo benefitov pre trávenie a urobiť si vlastný kvások je vlastne veľmi jednoduché.
V relácii Veľkou lyžicou bola téma kulinárium slovenských potravín a pekárka Naty Žureková ukázala, ako na kváskovanie. „Na prvé dni dáme 25 gramov ražnej celozrnnej múky a doňho pridáme 30 gramov vody. Kúsok jablka bez jadierka, premiešať. Každé jedno zrnko musí prísť do kontaktu s vodou. Väčšina života je ukrytá v múke a tá voda múku navlhčí a začne prebúdzať baktérie,“ vysvetľuje.
RTVS online
Prvé štyri dni ráno a večer zopakujete to isté, ale už bez jablka. Po štyroch dňoch ho vyberiete. Pozor, neutesňujte nádobu, aby keď kvások začne pracovať, mohol ísť vzduch von.
Pozrite si vo videu, ako vyzerá kvások, ktorý má ôsmy deň. Čo ďalej s ním vysvetlila pekárka a kvásková kráľovná Naty Žureková.
Ak sa vám video nezobrazuje správne, obnovte stránku
Celú epizódu relácie Veľkou lyžicou si pozrite v našom archíve, ktorý je zadarmo a bez reklám. Sledujte reláciu každú nedeľu o 18.15 na Jednotke.