Vo Farmárskej revue ovocinársky expert Ľudovít Vašš dokáže zaujímavo vysvetliť, čo platí pre rast ovocia v záhrade: „Je všeobecne veľmi dôležité mať na záhrade vysadené vedľa seba dostatok zemolezu, lebo je to úplne prvé ovocie, ktoré môžeme v našich zemepisných geografických šírkach po dopestovaní konzumovať.“
Ktoré sú najchutnejšie?
Po zime potrebujeme telu dodať vitamíny a najlepšie a najchutnejšie sú tie, ktoré nám ponúka naša príroda. V lese je však čučoriedok málo aj pre zvieratá, preto sa oplatí, ak si ich sami vypestujeme v záhrade, čo nie je nič zložité, ak počúvnete rady experta: „Zemolez kamčatský vám bude plodiť veľmi málo, ak budete mať iba jednu rastlinu. Je dôležité nakombinovať viacero rastlín postupne. Ako dozrievajú, tak aj kvitnú a opeľujú ich čmeliaky, včely samotárky a tie potrebujú nabrať peľ z iných rastlín, z iných zemolezov kamčatských alebo aj z iných odrôd, aby došlo k plnému opeleniu a mali sme bohatú úrodu.“
Ovocinársky expert Ľudovít Vašš je fanúšikom nových odrôd „tie nové odrody zemolezu kamčatského naozaj chutia ako čučoriedky na rozdiel od starších odrôd, ktoré boli skôr horko kyselkavé.“
Pečený čaj je mňam
Preto odporúča odrody Wojtek, zemolez kamčatský Sinij Utes alebo „z kanadských odrôd Boreal Blizzard, či výborný a sladký druh Honey Bee.“
Úrodu najlepšie konzumujeme čerstvú, ale môžeme ju pripravovať aj ako pečený čaj, čím si ju zakonzervujeme na celý rok. Ľudovít Vašš úrodu zemolezu dáva aj zamraziť a používa ako zdroj bobúľ trebárs na raňajky s ovsenými vločkami.
Viac sa o pestovaní čučoriedok dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90