Úvod Novinky Tipy z programu
Jeden z najkrajších prírodných útvarov Zbyňovský budzogáň láka na výlety
Jeden z najkrajších prírodných útvarov Zbyňovský budzogáň láka na výlety

Jeden z najkrajších prírodných útvarov Zbyňovský budzogáň láka na výlety

Odkiaľ sa tam ľahko dostanete? Ukážeme vám náučnú trasu prírodou.

V Rajeckej doline nájdete prírodný skalný útvar, ktorý vás prekvapí svojimi rozmermi a nevšednou krásou. Skalný Zbyňovský Budzogáň patrí podľa niektorých turistických bedekrov k najkrajším prírodným výtvorom Slovenska.

Po žltej značke

Ako sa k nemu dostať, sa dozviete od Kataríny Kráľovej z Občianskeho združenia Kultúra z Rajeckých Teplíc, ktorá pre Rádio Regina Stred ochotne vysvetlila, kde sa začína náučný chodník, ktorý vás k Budzogáňu privedie: „Vstupná tabuľa sa nachádza v rohu parku za riekou a ďalej pokračuje horským chodníkom na Zbyňov.“

Obnova turistickej trasy k Budzogáňu. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zadarmo a bez reklám sa tak z archívu RTVS dozviete, že z Rajeckých Teplíc sa musíte vydať po žltej značke na značenom lesnom chodníku, kde objavíte náučné tabule, ktoré sú zábavné pre rodiny s deťmi na výlete. V pohode deti trasu zvládnu, aj keď trvá chodníkom cesta dve hodiny, ale keby ste začali nenáročnú túru v obci Zbyňov, tak sa k Budzogáňu dostanete za polovičný čas.

Súľov-Budzogáň-Stanislav-Háber-RTVS

Náučný chodník vybudovali už v roku 2000 a podľa slov Kataríny Kráľovej ho od jesene 2023 znova obnovujú s vynovenými tabuľami na ktorých „boli vymenené všetky drevené nosníky, vybudované nové striešky, prerobená grafika a na kvalitnejších tabuliach sú informácie o prírodných pomeroch, živočíchoch, rastlinách celej lokality, ako aj jednotlivé pasáže z legendy“ .

Nahnevaný obor

K Budzogáňu sa viaže povesť, keď tu mali žiť v kamenej dobe obri. Jeden z nich sa rozhodol z obrovského stromiska z Hromodubu vykresať budzogáň. Ako ho strúhal, tak si nevšimol, že zo stromu vyteká miazga, ktorá ho prilepila o zem. Nahnevaný obor budzogáň zapichol do zeme a preklial ho. Budzogáň skamenel a odvtedy tu takto zapichnutý v zemi stojí.

vlak-Michal-Svítok-TASR

Skala Budzogáňa vznikla erozívnou činnosťou vody po stáročia s úzkou základňou pod vrchom Žibrid a Skalný Zbyňovský budzogáň má výšku až štrnásť metrov. Zo Žiliny aj z Rajca premávajú do Rajeckých Teplíc aj Zbyňova, kde sú železničné zastávky, vlaky aj autobusy, takže na výlet sa ľahko dostanete aj bez auta.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS - Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia