Úvod Novinky Tipy z programu
Potravín je nadbytok. Napriek tomu nevieme nasýtiť všetkých
Potravín je nadbytok. Napriek tomu nevieme nasýtiť všetkých

Potravín je nadbytok. Napriek tomu nevieme nasýtiť všetkých

Je to pomerne jednoduché, ale mnohým sa nechce.

V smetnom koši končí viac potravín, ako by bolo potrebné. Plytvanie jedlom je problém väčšiny domácností. Dôvody, prečo ľudia vyhadzujú nadbytok jedla sú rôzne. V podcaste Rádia Slovensko o tom rozprávala Zuzana Madajová, programová koordinátorka Free food.

bezobalové obchody nákupy nakupovanie tovar potraviny bez obalov_TASR.jpg

Na Slovensku vyhodíme 600-tisíc ton potravín ročne. „Keby len tretina z toho bola vhodná na konzumáciu, tak by dokázala nasýtiť všetkých 600 tisíc ľudí, ktorí žijú v príjmovej chudobe a nie je to pre nich samozrejmosť,“ hovorí Zuzana Madajová. Programová koordinátorka Free food vyrastala v skromných podmienkach, v ktorých sa naučila šetriť. Dnes je súčasťou programu, ktorý bojuje proti plytvaniu.

Štandardom je, že produkcia jedla je nadbytočná. „Vyrobíme jedlo pre 11 miliárd ľudí a nevieme nakŕmiť ani všetkých tých 8 miliárd,“ reaguje na ľudí trpiacich chudobou a hladom.

Časté chyby robíme už pri nakupovaní. Do obchodu chodievame nepripravení a bez plánu. Nárazové a nepremyslené nákupy spejú k nespotrebovaniu potravín. Tak v koši nekončí iba jedlo, ale aj naše peniaze.

euro eurá košík nákup základné potraviny_TASR.jpg

Neuváženému nakupovaniu vieme jednoducho predchádzať. Pred nákupom si spravte malú inventúru. Popremýšľajte o tom, čo skutočne potrebujete. Predtým, ako vyrazíte do obchodu si urobte plán.

Najčastejšie v koši nájdeme ovocie, zeleninu a varené jedlo. „Veľká chyba je, že navaríme veľa a nevieme jedlo spotrebovať. Často navaríme príliš veľa prílohy k hlavnému jedlu,“ vysvetľuje Zuzana Madajová.

Ďalším problémom je, že častokrát nevieme, čo všetko môžeme spotrebovať. Vyhadzovanie zbytkov zeleniny je zvyčajne zbytočné. Spotrebovať vieme aj časti ako sú vňate či hlúby.

Zuzana Madajová má tri stručné pravidlá pre šetrné hospodáranie s potravinami:

1. Nenakupujte hladní

2. Podeľte sa

3. Merajte si odpad

Ak sa naučíme správne hospodáriť s potravinami, tak ušetríme nie len naše peňaženky, ale aj planétu.

Reláciu Hosť Rádia Slovensko si môžete vypočiť na Spotify alebo Podcasts apple. 25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia