Úvod Novinky Tipy z programu
Deti trávia vonku menej času ako väzni. Dovoľte im zašpiniť sa
Deti trávia vonku menej času ako väzni. Dovoľte im zašpiniť sa

Deti trávia vonku menej času ako väzni. Dovoľte im zašpiniť sa

Štatistiky sú zarážajúce.

Prieskum z viacerých krajín ukazuje, že deti trávi čoraz menej času na čerstvom vzduchu. „Deti sú vonku menej ako hodinu, čo je naozaj alarmujúce, pretože väčšinu času trávia vo vnútorných priestoroch alebo na krúžkoch,“ hovorí Ivana Polačková, vedúca platformy Hurá von v podcaste Rádia_FM Čierna labuť.

deti-chlapci-freepik.jpg

Napríklad prieskum v Českej republike ukázal, že deti trávia vonku menej ako hodinu. Pritom sa pohybujú v okruhu jedného kilometra v okolí bydliska. V porovnaní s minulosťou ide o zásadný rozdiel.

Deti predchádzajúcich generácií vyrastali v rovesníckych partiách a vzďaľovali sa od domova až do 10 km. Bohužiaľ, štatistiky ukazujú, že aj väzni sú na vzduchu dlhšie ako súčasné deti. Väzenská vychádzka trvá dve hodiny denne.

Vonkajšie aktivity dnes nahradili rôzne zariadenia ako mobil, tablet, či počítač. Priemerný čas strávený na takomto zariadení je tri až štyri hodiny denne.

Deti potrebujú prírodu

Ani uzavreté či umelo vybudované ihriská nemôžu nahradiť pobyt v prírode. Príroda poskytuje stále meniace prostredie, ktoré deti potrebujú skúmať a objavovať.

deti-sneh-freepik-vecstock.jpg

Mnohí rodičia sú však príliš bojazliví, preto radšej uprednostnia bezpečné ihrisko pred prírodou plnou nástrah. „Ochranársky prístup mnohých rodičov, kedy nepustia deti cez sezónu von, aby ich vo voľnej prírode nepoštípal kliešť alebo aby sa im niečo nestalo, nie je riešením,“ vysvetľuje Ivana Polakovičová.

Deti potrebujú prekonávať prekážky a objavovať svet aj napriek občasnej modrine. Príliš silný ochranársky pud deti oberá o možnosť vybudovať si zručnosti, skúsenosti a motoriku. Jednoducho povedané, nechajme ich učiť sa na vlastných chybách a bezpečne ich sprevádzajme.

Najlepšia zábava je vždy tá, kde sa najviac zašpinia. Piesok s vodou, blato či kaluže lákajú každé dieťa. Dospelí však zalamujú rukami nad špinavým oblečením alebo sa obávajú baktérií. „Zašpinenie sa k tomu pobytu v prírode patrí. Ak o to dieťa ukrátime, tak mu to bude vo vývoji chýbať,“ dodáva Ivana Polakovičová.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia