Úvod Novinky Tipy z programu
Nedokážete niekomu odpustiť? Tieto nezvyčajné triky vám môžu pomôcť
Nedokážete niekomu odpustiť? Tieto nezvyčajné triky vám môžu pomôcť

Nedokážete niekomu odpustiť? Tieto nezvyčajné triky vám môžu pomôcť

Psychologička radí, ako sa naučiť odpúšťať.

Aj vám sa už stalo, že ste s niekým po hádke neprehovorili niekoľko hodín či dokonca dní? Alebo ste niekomu neodpustili dodnes a krivdu, na ktorú nedokážete zabudnúť, si nosíte stále v srdci? O dôležitosti odpúšťania počúvame zo všetkých strán, previesť ho však do praxe každodenného života nie je také jednoduché.

Hádka

Podľa psychologičky Veroniky Garbanovej, ktorá prijala pozvanie do Dámskeho klubu, sa odpúšťať musíme učiť. Nejde totiž o vrodenú vlastnosť, ale naučenú zručnosť. Žiadne zaručené návody však nečakajte. „Nefunguje to tak, že ja vám dám nejaký návod, ktorý zafunguje ako zaklínadlo a vy si zrazu padnete do náručia. Odpustenie je zručnosť, ktorú treba trénovať,“ priblížila psychologička, podľa ktorej je schopnosť odpúšťať mimoriadne dôležitá.

Celý rozhovor so psychologičkou si môžete pozrieť TU.

Ako sa naučiť odpúšťať?

„Je to zručnosť, ktorú si však potrebujeme osvojiť, aby sme sa dokázali v živote posúvať vpred a kráčať s ľahkosťou,“ popísala psychologička. Diváčkam a divákom Dámskeho klubu odporučila niekoľko jednoduchých rád, ktoré pomáhajú v osvojovaní si tejto zručnosti.

Dámsky klub - hádka.png

„Keď si napríklad kúpite niečo nové, pred tým, ako si to zavesíte do skrine, vyraďte z nej niečo staré. Prípadne niekomu darujte niečo, čo ste vlastnili. Ale nech je to niečo, na čom vám skutočne záležalo,“ poradila Veronika Garbanová. Psychologička tiež odporučila počkať s nákupom nových vecí, keď sa vám napríklad pokazia tie staré.

„Buďte trpezliví a sledujte, čo to s vami robí. Takto postupne získate schopnosť zbaviť sa toho, čo je pre vás hodnotné,“ vysvetlila. Ak sa naučíte dať zbohom veciam, ktoré sú pre vás dôležité, naučíte sa púšťať aj pocity krivdy, s ktorými ste si navykli žiť.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia