Úvod Novinky Tipy z programu
Nútia ich pracovať v nehumánnych podmienkach. Toto je desivá realita mnohých detí v 21. storočí
Nútia ich pracovať v nehumánnych podmienkach. Toto je desivá realita mnohých detí v 21. storočí

Nútia ich pracovať v nehumánnych podmienkach. Toto je desivá realita mnohých detí v 21. storočí

 Situácia sa týka miliónov detí a jej riešenie je komplikované.

Dňa 12. júna si pripomíname, že stále existujú krajiny, v ktorých deti nemôžu žiť ako deti. Tento deň sa zapísal ako Svetový deň proti detskej práci, ktorý do kalendára začlenila Medzinárodná organizácia práce v roku 2002.

Cieľom je poukáuzať na kritickú situáciu mnohých detí, ktoré prichádzajú o svoje práva. Každé dieťa potrebuje podmienky pre svoj rozvoj. Chodiť do školy, zažívať hry s kamarátmi a žiť plnohodnotný život.

Sierra_Leone_dieta_chudoba_Afrika_tasr_ap.jpg

Podmienky sú častokrát nehumánne

Vyčísliť presný počet pracujúcich detí na svete je problém, pretože je ťažké ich monitorovať. „Čísla sa veľmi líšia. Práve preto, že detská práca sa veľmi ťažko sleduje. Ak deti pracujú, tak ich ukrývajú,“ hovorí riaditeľka organizácie Unicef na Slovensku, Mária Sliacka pre Rádio Slovensko. V roku 2021 sa však upozorňovalo na množstvo 160 miliónov detí.

Riešenie situácie spočíva v legislatívnom aj sociálnom nastavení. Komplikujú ju však rôzne závažné dôvody. Mnoho detí zostáva po narodení bez registrácie a bez rodného listu. Ďalší problém spočíva v chýbajúcom vzdelávaní. Tieto deti nemajú prístup ku vzdelaniu a súčasne pochádzajú z chudobných rodín.

nathan-dumlao-Xavq7lKj5j8-unsplash.jpg

Pomoc sa sústredí na konkrétne lokality a špecifikuje sa na riešenie regionálneho problému. „Rozvojové projekty a rozvojová práca by nemala byť viazaná na pomoc, ktorá buduje závislosť, ale na vytváranie pracovných podmienok, aby rodičia neboli nútení posielať do práce,“ hovorí Mária Sliacka.

Najviac detí pracuje v poľnohospodárstve, od rybolovu cez lesníctvo až po prácu na poli. „Časť detí pracuje napríklad v tabakových farmách, kde sú vystavené nikotínu a pesticídom. Najhoršie formy práce sú tie, ktoré deti poškodzujú, či už mentálne, fyzicky alebo im spôsobujú morálne a sociálne traumy,“ uvádza riaditeľka organizácie Unicef.

Medzi najsurovejšie odvetia, v ktorých dochádza k vážnemu poškodzovaniu detí patrí pornopriemysel a prostitúcia, predávanie do otroctva, vojenská činnosť, či predaj drog.

Deň 12. jún upozorňuje na tragický osud mnohých detí, ktoré trpia v takýchto nehumánnych podmienkach.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia