Úvod Novinky Tipy z programu

Čo robia strašidelné rozprávky s detskou psychikou? Prekvapivé slová odborníčky

Aj vaše deti milujú rozprávky o čarodejniciach, duchoch či drakoch?

Čo robia strašidelné rozprávky s detskou psychikou? Prekvapivé slová odborníčky

Rozštvrtené, obesené, unesené, uvarené či zožraté postavy sú neoddeliteľnou súčasťou slovenských ľudových rozprávok. Mnohí rodičia sa pri ich čítaní zamýšľajú, či sú takéto príbehy vhodné pre nevinné detské ušká a duše. Zaujímalo to aj Adelu, ktorá sa na to v talkšou Trochu inak opýtala Terezy Sinčákovej. Tá sa venuje psychologickému rozboru a liečivej sile rozprávok.

Ak sa vám video nezobrazuje správne, obnovte stránku.

„Nebojte sa deťom čítať tie klasické strašidelné rozprávky. Je treba si uvedomiť, že všetky tie zlé veci, netvory či draci, to všetko predstavuje nejaký veľký komplex či veľký strach. Tie rozprávky nás vďaka tomu učia, že nech už človek čelí akejkoľvek ťažkej situácii, nech sa mu v živote deje čokoľvek zlé, tak to zvládne,“ uvidela odborníčka.

Podľa nej sú aj strašidelné rozprávky prínosné, pretože deťom ukazujú ich vnútornú silu. Prostredníctvom rozprávok sa deti, ale aj dospelí učia prekonávať vnútorných démonov, strachy či na prvý pohľad neprekonateľné prekážky.

Rozprávky sú podľa odborníčky prínosné nielen pre deti, ale aj pre dospelých. „To zlo v rozprávkach symbolizuje nejaký náš tieň. Lebo každý z nás má v sebe niečo negatívne a tie rozprávky nás tak jemne upozorňujú na to zlé v nás.“

Celý rozhovor s Terezou Sinčákovou nájdete už teraz v našom online archíve.
25 50 75 90