Úvod Novinky Tipy z programu
Čarovný Split patrí k turistickým topkám. Tieto špeciality určite ochutnajte
Čarovný Split patrí k turistickým topkám. Tieto špeciality určite ochutnajte

Čarovný Split patrí k turistickým topkám. Tieto špeciality určite ochutnajte

Turizmus je aj o gurmánskom zážitku.

Chorvátsko je najobľúbenejšia letná destinácia Slovákov. Najväčší turistický ruch sa sústredí v Splitsko-Dalmátskej župe . Typické sú pre ňu olivové sady a vinohrady, ktoré sa tiahnu celou oblasťou.

Split je hlavným mestom tejto časti. Súčasne je druhé najväčšie chorvátske mesto a patrí k najstarším mestám na svete. Prechádzka splitskými uličkami vám zaručene vyrazí dych.

Mesto Split v Chorvátsku

Týmto chorvátskym mestom nás previedol rodený Slovák Jaro v relácii Cestou necestou . Do Splitu sa presťahoval za svojou láskou Lydkou a stal sa z neho hrdý Dalmatínec. Manželia priblížili dalmátsku kuchyňu , ktorú by mal ochutnať každý návštevník. Nechajte sa nimi inšpirovať.

Vianočné fritule

Sladkú delikatesu nezoženiete len tak, pretože ide skôr o vianočnú špecialitu . V Splite sa však nachádza malá výrobňa, v ktorej túto pochúťku ochutnáte kedykoľvek. Fritula pripomína slovenské šišky . Vysmážané kysnuté cesto so sladkou plnkou a posypané cukrom.

fritule.jpg

Soparnik

Táto typická miestna špecialita sa dostala pod ochranu UNESCO ako gurmánske nehmotné dedičstvo. Ide o slaný koláč, ktorý sa pečie na otvorenom ohni na plechu. Plnku tvorí blitva , ktorá sa chuťovo podobá špenátu. Miestni vám k nemu s radosťou nalejú pohár kvalitného domáceho vína. Vyváženosť chutí je dokonalá.

Soparnik

Chobotnica

Výlet do prímorskej krajiny by sa nemal skončiť bez ochutnávky morských špecialít. Vyskúšajte napríklad chobotnicu pečenú na zemiakoch, cesnaku a zelenine. Dochutená kvalitnými domácimi bylinkami a podliata bielym vínom. To je delikatesa, ku ktorej sa hodí skvelá partia priateľov alebo rodina.

Balkánsky burek

„Burek pre Balkán je ako pizza pre Talianov. To je proste národné jedlo, ktoré sa jedáva ráno, na obed aj večer,“ uviedol Jaro miestnu dobrotu. Burek kúpite v každej pekárni a vybrať si môžete medzi slanou a sladkou plnkou. Najtypickejší je však syrový, špenátový alebo s mletým mäsom.

Dalmátske jedlo Burek

Pozrite si celú epizódu Cestou necestou a inšpirujte sa na vašich cestách. V archíve nájdete aj ďalšie zaujímave cestovateľské tipy očami Slovákov žijúcich v zahraničí.

Dobrú chuť na cestách!

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia