Úvod Novinky Tipy z programu
Lýdia ovláda 9 jazykov. Ako sa dá podľa nej naučiť cudzí jazyk čo najrýchlejšie?
Lýdia ovláda 9 jazykov. Ako sa dá podľa nej naučiť cudzí jazyk čo najrýchlejšie?

Lýdia ovláda 9 jazykov. Ako sa dá podľa nej naučiť cudzí jazyk čo najrýchlejšie?

Ak sa chcete naučiť cudzí jazyk, vyhnite sa týmto chybám.

Lýdia Hric Machová je zakladateľkou tzv. jazykového mentoringu, pomocou ktorého pomáha ostatným osvojiť si cudzí jazyk. Sama ich ovláda deväť a s učením sa rozhodne nekončí. „Ja osobne sa učím nový jazyk každé dva roky, trvá mi zhruba rok a pol, kým sa dostanem na plynulú úroveň. Venujem sa tomu asi hodinku denne,“ uviedla v talkšou Trochu inak.

Mnohých zrejme prekvapí, že Lýdia nikdy neštudovala v zahraničí. Všetky jazyky sa naučila sama pomocou svojej vlastnej metódy. Inšpiroval ju k tomu spôsob učenia sa cudzích jazykov, ktorý je bežný v školách. Ten je podľa Lýdie nesprávny.

Pozrite si celé video:

Ak sa vám video nezobrazuje správne, obnovte stránku.

„Školské metódy nefungujú, pretože sú založené na nesprávnych princípoch učenia. Celé je to totiž založené na tom, že učiteľ má naučiť študentov cudzí jazyk. A oni len prídu na hodinu, ako keby to bol dejepis či biológia. Ale cudzí jazyk je zručnosť, nie sumár vedomostí, ktorý keď si vypočujem, tak ich začnem ovládať.“

Podľa Lýdie je najdôležitejší tréning, za ktorý je zodpovedný každý sám. „Ak je človek nastavený, že mu stačí len prísť na nejaký kurz alebo do školy, tak ten jazyk sa veľmi ťažko naučí,“ dodala jazyková mentorka.

Celý rozhovor s Lýdiou Hric Machovou, ktorá vymyslela jazykový mentoring, si môžete pozrieť v relácii Trochu inak s Adelou v piatok o 22:00 na Dvojke

25 50 75 90
Instagram / languagementoring

Živé vysielanie ??:??

Televízia