Úvod Novinky Tipy z programu
Tento typ diét vyskúšalo mnoho žien. Podľa odborníka nefungujú
Tento typ diét vyskúšalo mnoho žien. Podľa odborníka nefungujú

Tento typ diét vyskúšalo mnoho žien. Podľa odborníka nefungujú

Prečo by ste nemali skúšať hormonálne diéty?

Zrejme ste ich zachytili aj vy. Mieria predovšetkým na ženy po menopauze a sľubujú výrazný úbytok hmotnosti prostredníctvom úpravy hormónov.

Expert na zdravý životný štýl Michal Páleník má na takýto typ diét celkom iný názor. „Stravovať sa podľa nejakých hormónov, jesť iba určité potraviny pre udržanie istej hladiny hormónov, to v skutočnosti nie je vedecky podložené,“ uviedol pre Rádio Slovensko.

Zeleninový šalát

Zamerajte sa na celkovú životosprávu

Ak si chcete udržať správnu hladinu hormónov, mali by ste sa podľa Michala Páleníka zamerať na celkovú životosprávu. „Hormóny reagujú nielen na to, čo jeme, ale aj ako spíme, či je vonku tma alebo ako sa hýbeme,“ vysvetlil.

Hormóny sú podľa neho akýmsi komunikačným nástrojom ľudského tela. Reagujú na všetko, čo sa v organizme deje. „Stravovať sa nejakým spôsobom pre udržanie istej hladiny hormónov teda nedáva zmysel.“

Dôležité podľa experta je upraviť životosprávu tak, aby hormóny nemuseli komunikovať v nevhodnom čase nevhodné veci. „Nemali by ste jesť príliš neskoro, pretože večer už telo vylučuje hormóny, ktorými nás pripravuje na spánok. Keď mu dáme veľa jedla, tak musí tráviť a tým sa naruší prirodzený biorytmus tela,“ uviedol expert, podľa ktorého sú hormonálne diéty iba marketingovým ťahom.

Ak sa budete zdravo stravovať, hýbať a doprajete si pravidelný a kvalitný spánok, nemusíte skúšať žiadne hormonálne diéty.

Vypočujte si celý rozhovor s Michalom Páleníkom na Rádio Slovensko.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia