Úvod Novinky Tipy z programu

Septembrové počasie bude rekordné. Na jesenný kabát zabudnite

Po rekordnom lete nás čaká aj mimoriadne horúci september.

Septembrové počasie bude rekordné. Na jesenný kabát zabudnite

Prvý školský mesiac prinesie extrémne teploty, ktoré by sme v tomto období už neočakávali. K vysokým teplotám sa pridáva aj dlhotrvajúce sucho, ktoré je čoraz znepokojivejšie.

„Teraz sme zaznamenali štyri ročné obdobia po sebe, ktoré boli na Slovensku rekordne teplé,“ uvádza klimatológ Pavol Faška pre Rádio Slovensko. Tohtoročné leto bolo najteplejšie v histórii meraní a zdá sa, že horúčavy sa len tak rýchlo neskončia. Preto ak už rozmýšľate nad výmenou letného šatníka za jesenný, ešte počkajte.

klíma_CANVA.jpg

Prvé septembrové dni, kedy deti prichádzali do školy vo svetroch, pančuškách či bundičkách, sa stáva spomienkou. Dnes sa pred školami zhromažďujú žiaci v krátkych nohaviciach a sandáloch. Aj takéto zmeny v každodennom živote nám ukazujú, ako sa klimatické podmienky vytrvalo menia.

„V posledných rokoch počas jesene trvá počasie s letným charakterom omnoho dlhšie,“ hovorí Pavol Faška. No po tomto nezvyčajne teplom začiatku príde zlom. „Neskôr počas troch jesenných mesiacov nastane zlomové obdobie, kedy sa charakter počasia zvykne zásadne zmeniť,“ vysvetľuje klimatológ.

Zatiaľ nás však ešte čaká niekoľko týždňov pripomínajúcich leto. Jesenné bundy a topánky môžu zostať v skrini, pretože v septembri nás budú sprevádzať výnimočné horúčavy.

Na Rádio Slovensko vám prinášame celú rubriku K veci na tému Presah klimatických zmien.

25 50 75 90