Úvod Novinky Osobnosti
Za čo je Ľubomír Bajaník vďačný Norike Beňačkovej? A aké je jeho druhé povolanie?
Za čo je Ľubomír Bajaník vďačný Norike Beňačkovej? A aké je jeho druhé povolanie?

Za čo je Ľubomír Bajaník vďačný Norike Beňačkovej? A aké je jeho druhé povolanie?

Poznáte ho zo známej relácii o histórii SK Dejiny alebo moderátora spravodajstva. Vedeli ste však, že mimo televízie má aj iné povolanie? Čomu sa venuje moderátor a redaktor Ľubomír Bajaník a za čo je vďačný Norike Beňačkovej?

Ľubomír Bajaník netúžil vždy po práci na televíznej obrazovke. Ako malý chlapec bol očarený susedovou prácou. „Keď som bol úplne malý, tak som vôbec nerozmýšľal o mediálnom priestore, hoci som rád spieval, rád som recitoval. Chcel som byť napríklad neonárom, lebo sused opravoval svietidlá, neóny a páčili sa mi svetlá, ktoré vymieňal a vysokozdvižná plošina, ktorú používal,“ spomína.

Tento sen neskôr nahradili iné záujmy. Postupne začal objavovať krásu jazyka, recitovania, literatúry a spievania. Jeho profesionálne smerovanie sa definitívne vyjasnilo až na konci strednej školy.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nie je iba televíznou osobnosťou

Na otázku, čím by bol, keby nebol moderátorom a redaktorom, odpovedal jednoznačne. „Asi by som bol učiteľom, čo aj som. Ja som sa okľukou dostal k učiteľskému remeslu, keďže učím na vysokej škole, na katedre žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského,“ prezradil nám svoje druhé povolanie.

Driemu v ňom aj niektoré nesplnené tajné túžby. „Veľmi ma baví, a to možno málokto vie, dopravné systémy, komunálna sféra, zaujíma ma verejný priestor a doprava, takže vedel by som sa možno pohybovať aj v oblasti manažmentu, cestovného ruchu alebo kultúry. To sú také moje tajné detské sny,“ prezrádza o sebe moderátor Ľubomír Bajaník.

Bajanik 16x9.jpg

Aj napriek týmto neuskutočneným ambíciám zdôraznil, že ho práca v médiu verejnej služby napĺňa. „Toto je práca, ktorá ma napĺňa, ktorú robím rád a myslím si, že poslanie tradičného média a média verejnej služby doceňujeme až v týchto dňoch v rozorvanej spoločnosti, ktorú máme všetci okolo seba,“ dodal.

Jeho cesta k moderátorskej stoličke

Bajaník si zaspomínal aj na svoje moderátorské začiatky, ktoré začínali konkurzom na televízneho hlásateľa. „Veľmi som vďačný mojim bývalým kolegyniam a špeciálne Norike Beňačkovej, ktorá ma prijímala, ale aj ďalším hlásateľkám. Pretože táto profesia ma vycvičila v mnohých veciach,“ opisuje moderátor svoje začiatky práce v Slovenskej televízii.

Vyzdvihol predovšetkým jednu dôležitú vec. „Myslím si, že bolo veľmi dobré, že mi nechávali dosť priestoru na individuálny prejav. Nesnažili sa ma zaškatuľkovať - takto sa hlásilo doteraz a takto to budeš robiť aj ty. Snažil som sa do toho vkladať aj nejaké inovatívne prvky. Toto bola moja veľká škola,“ ocenil dnes ostrieľaný moderátor a redaktor.

Na svojej práci si užíva kontakt s inšpiratívnymi a dôležitými ľuďmi. Jeho hlavnou motiváciou však ostáva možnosť priniesť ľuďom hodnotný obsah a niečo, čo má pre nich skutočný prínos. „Toto ma napĺňa. Keď som ľudom, napríklad v reláciách o histórii alebo v nejakých iných programoch, sprostredkoval niečo, čo ich mohlo naplniť. To je veľmi silná motivácia pracovať pre médium verejnej služby,“ povedal.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia