Úvod Novinky Tipy z programu

Urobte si test, kedy je čas oberať jablká a kedy hrušky. Ľudovít Vašš búra mýty

Viete, ktoré ovocie naberá v pivnici v sklade plnú chuť? Budete prekvapení.

Urobte si test, kedy je čas oberať jablká a kedy hrušky. Ľudovít Vašš búra mýty Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Jablká a hrušky patria v našom pásme k tradičnému ovociu. Poznáme odrody letné, jesenné a zimné. Neoberajú sa však rovnako. Ovocinársky expert Ľudovít Vašš vo Farmárskej revue upozornil:

„Hrušky, ak chceme mať v ideálnej konzumnej zrelosti, tak oberáme častokrát skôr a to aj tie letné, jesenné a zimné hrušky by sme mali oberať skôr. U jabĺk je to inak.“

Jablká s dlhou stopkou držia

Moderátora Jána Škorňu zaujímalo, či je pravda, že podľa legendy, ak vezmem jablko na konári, otočím ním a ľahko odpadne, je zrelé. Ak ho treba trhať, tak ho ešte oberať netreba.

A Ľudovít Vašš túto legendu vyvrátil, lebo ak ovocie už nedrží na konári pevne, tak iste je najskôr dozreté, ale zároveň upozornil:

„Neplatí to vždy. Niektoré jabĺčka majú dlhú stopku a veľmi dobre držia. Naopak, niektoré majú kratšiu stopku a idú ľahko odlomiť. Takže nie je to ukazovateľ zrelosti.“

jablká-Stanislav-Háber-STVR Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Pravdu uvidíte po prekrojení

Podľa čoho teda poznáme, že je jablko zrelé? Ľudovít Vašš odporúča každému urobiť si jednoduchý test:

„Po prekrojení jaderníka vidíme, či sú semienka úplne hnedé. To je signál na oberanie. Niektoré zimné odrody jabĺk, ak oberieme predčasne, tak nám zavednú a nemajú plnú chuť. Zimné odrody je lepšie oberať neskôr, nevadí, ak prídu aj mrazy mínus dva či tri stupne, nepoškodia jablká.“

Inak je to však u hrušiek. Ľudovít Vašš vysvetlil, prečo je hrušky lepšie zbierať skôr, než sú dozreté: „Ak si uložíme nedozreté hrušky do pivnice, tak tam nám naberú plnú chuť.“

Čo sa však stane, ak hrušky oberieme v čase ich zrelosti zo stromu? „Ak ich oberieme zo stromu už v čase ich zrelosti, tak nám vydržia veľmi krátko, rýchlo zmúčnatejú,“ dodal.

Viac sa dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

Foto: STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90