Úvod Novinky Tipy z programu

Na jeseň ľahko uškodíte vašej záhrade. Poradíme vám, čo určite nerobte

Úroda o rok vás ohromí. Oplatí sa vám, ak urýchlene počúvnete rady ovocinárskeho experta.

Na jeseň ľahko uškodíte vašej záhrade. Poradíme vám, čo určite nerobte Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Mnohých záhradkárov na jeseň postihne zvláštna choroba nutkavosti chodiť po svojom sade či záhrade a obstrihávať staršie konáre z ovocných stromov. Pritom si záhradkári myslia, ako pomáhajú, aby mali o rok lepšiu úrodu. Opak je pravdou. 

Až po zime je správny čas

Vo Farmárskej revue ovocinársky expert Ľudovít Vašš takýchto záhradkárov upozornil, aby to nerobili: „Všetky ovocné stromy vo všeobecnosti režeme až vtedy, keď skončí zima, teda až v jarnom období.“

Ľudovít-Vašš-moruša-STVR Zdroj: RTVS

Nutkavosť záhradkárov nosiť so sebou nožnice či pílky a orezávať rozličné konáriky je podľa Ľudovíta Vašša nielen nesprávne, ale doslova ide až o nebezpečné konanie:

„Ovocné stromy majú veľmi citlivé drevo na mráz. Potom cez takéto rany na dreve strom vysychá. Následne na jar tak vidíme nekrotizované miesta na strome, ktoré odumierajú.“

Takáto neodbytná potreba záhradkára niečo na jeseň zo stromov odrezať teda ovocným stromom riadne ubližuje, čo však vo všeobecnosti nie je veľmi známe.

Ľudovít Vašš varuje záhradkárov

Preto na jeseň ovocné stromy neorezávame, nožnice či pílky odložíme a vyberieme ich až po skončení zimy, inak Ľudovít Vašš varuje, že naše stromy začnú schnúť.

Ovocinársky expert tieto skúsenosti s ovocnými stromami demonštroval na previsnutej moruši:

„Moruše previsnuté nepestujeme na ovocie, ale na krásu do okrasných parkov. Pod ich korunou vzniká krásne zátišie, kam si dáme lavičku a cítime sa tak ako pod živým dáždnikom. Sú to dekoratívne stromy a hodia sa na reprezentatívne miesta. A orezávame ich až na jar.“

Viac sa o tom, ako svojím ovocným stromom na jeseň najmenej ublížite sa dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo, pričom sa obohatíte aj informácie o pestovaní previsnutej moruše.

Zdroj: Farmárska revue, STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90