Úvod Novinky Tipy z programu

Medovú lahôdku s chuťou chilli môžete mať v tradičnom a aj výšivkárskom vzore

Vyučená krajčírka nám ukázala medovnikárske majstrovstvo.

Medovú lahôdku s chuťou chilli môžete mať v tradičnom a aj výšivkárskom vzore Zdroj: pixabay
Pred sviatkami majú medovnikárky plné ruky sladkej práce.

Počítajte očká ako pri vyšívaní

Pre reláciu Slovensko v obrazoch medovnikárka zo Želoviec Ľubica Mitterová prezradila, ako objavila originálny spôsob zdobenia:

„Mala som viac zamestnaní. Som vyučená krajčírka a polovicu môjho života som sa venovala krajčírstvu. Jedenásť rokov som mala požičovňu svadobných šiat. Mala som veľmi rada túto robotu, ale prácu s medovníkmi milujem.“

medovník-prezidentke-RTVS Zdroj: RTVS


Ak niečo milujete, úspech sa rýchlo dostaví. To bol aj prípad Ľubice Mitterovej. S medovnikárčením začala v roku 2011 a dodnes získala už sedem ocenení o najkrajší medovník v rámci súťaží po Slovensku.

Do roku 2017 svoje produkty predávala cez chránenú dieľňu. Od roku 2018 je registrovaná ako remeselníčka a získala na svoje produkty chránenú značku regionálneho produktu Novohrad. Ako sama Ľubica Mitterová hovorí:

„Mala som veľmi dobrú učiteľku pani Urdovú. Na medovom festivale v Žarnovici som mala medovníky zdobené len bielou krajkou. Vtedy jedna pani povedala: Však sú to od Anky Urdovej? Povedala som, že nie sú, ale pani Urdová ma medovníky učila pripravovať. Vtedy som si povedala, že musím niečo zmeniť.“

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vedeli ste, že sa pri zdobení počítajú očká ako pri vyšívaní? K pôvodnej novohradskej výšivke, ktorá zdobí medovníkové ozdoby Ľubice Mitterovej pridala farbu a ďalej vysvetlila:

„Musíte najmä počítať očká ako pri vyšívaní, tak aj pri maľovaní, lebo ak jedno dáte mimo a nevšimnete si to hneď, aby ste ho opravili, tak už to vidno potom na tom vzore, že to nepasuje a už to nie je ono.“

Medovníky dnes ľahko napečiete aj s pomocou detí, kumšt je v ich zdobení. Recept na prípravu medovníka nájdete aj na stránke Pečie celé Slovensko.

medovník-Andrej-Galica-TASR Zdroj: TASR, Andrej Galica

Medovnikárka Ľubica Mitterová zo Želoviec sa pokúsila získať aj regionálnu značku plnený chilli medovník, ale na takýto produkt nezískala povolenie.

Každý z lásky je krásny

Nuž má od roku 2021 certifikát aj na vlastnú paprikovú pomazánku. Chilli medovníky však robí ďalej, lebo ako skromne hovorí:

„Každý medovník, ktorý sa robí s láskou je krásny. Každá medovnikárka má svoj štýl a všetky sú krásne. Zákazník si vyberie, čo sa mu páči a chutí. “

Viac o živote a tvorbe medovnikárky Ľubice Mitterovej sa dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

Zdroj: Slovensko v obrazoch, pixabay, TASR

25 50 75 90