Mnohí si najkrajšie sviatky v roku nevedia predstaviť bez vône ihličia. Preto si na Vianoce kupujú živé stromčeky.
Dôležité zásady
Ak chcete mať záruku, že vám stromček vydrží dlho a že je čerstvý, jestvujú zásady o jeho výbere.
Pre Dámsky klub ich podrobne zhrnul odborník Peter Kováč: „Zovrite do dlane vetvičku a potiahnite ju. Ak vám ihličie v dlani nezostane, stromček je čerstvý. Môžeme aj nechtom zarezať do dreva a keď je dužinaté a šťavnaté, tak stromček nebol dlho skladovaný.“
Výskušajte viac možností
V ďalšom kroku môžete zarezať nechtom do kôry, či je drevo dužinaté a šťavnaté, čo je podľa Petra Kováča dôležité: „Ide o znak, že stromček je čerstvý.“
Rovnako aj hobliny po frézovaní stromčeka, ak sú mäkké a vlhké svedčia o jeho čerstvosti, ak sa nelámu.
Nezabudnite po prinesení domov stromček vybrať zo sieťky, do ktorej vám ho zabalili, lebo by sa v nej mohol zapariť a Peter Kováč upozornil:
„Ak máte možnosť, dajte ho hneď do vody, aby bol v nej čo najdlhšie, pričom by bolo vhodné stromček najprv postupne aklimatizovať na 10 stupňov, kým ho dáte do miestnosti, kde je teplota 25 stupňov.“
Pozor na dostatok vody
Samozrejme, že stromček nepostavíme vedľa radiátora či krbu, lebo ihličie by hneď reagovalo a stromček dajme do stojana s nádržkou na vodu, lebo je to dosť veľký pijan ako upozornil aj Peter Kováč:
„Stromček dokáže za deň vypiť aj štyri až päť litrov vody pri vykurovanej miestnosti na 25 stupňov. Tí, čo majú podlahové vykurovanie, odporúčam ho postaviť až tesne pred Vianocami, lebo násobne rýchlejšie stromček vysušuje. Oplatí sa ho postaviť aj na podložku, ktorá vykurovanie tlmí v oblasti stromčeka.“
Vyberáme si podľa odborníka stromček s dlhším ihličím, na ktoré ľahšie dekorácie zavesíme.
Preto odborník Peter Kováč odporúča skôr jedličku, než borovice či smreky, ale viac rád sa už dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.