Úvod Novinky Tour de France
Zvládne to? Peter Sagan ide na Tour de France prvýkrát v novej pozícii
Zvládne to? Peter Sagan ide na Tour de France prvýkrát v novej pozícii

Zvládne to? Peter Sagan ide na Tour de France prvýkrát v novej pozícii

V piatok 1. júla odštartoval 109. ročník najprestížnejších cyklistických pretekov. Slovensko bude opäť reprezentovať Peter Sagan.

Pre nášho cyklistu to bude už 11. účasť na „Starej dáme“ v rade. Na svojom konte má pritom rekordných sedem zelených dresov. Tentokrát však vstupuje do súťaže o najrýchlejšieho špurtéra pretekov v pozícii čierneho koňa.

„Idem sem s tým, že sa budem pokúšať o čo najlepšie výsledky každý deň. Jedine tak sa dá získať, či zelený dres alebo nejaké víťazstvo. Uvidíme, ako sa to tu bude vyvíjať,“ povedal pre Góly-body-sekundy 32-ročný cyklista.

Covid Saganovi prekazil plány

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zo slov žilinského rodáka bolo smerom k celkovému triumfu v súťaži o zelený dres cítiť rešpekt. Dôvodom boli zdravotné problémy, ktoré v uplynulých mesiacoch prekonal.

Od minuloročnej Tour de France, kde musel odstúpiť po 11. etape pre zranenie kolena, bol až trikrát pozitívne testovaný na Covid-19.

Choroba ho najprv vyradila z diania vo februári minulého roka a začiatkom tohto bol bez pretekov až tri mesiace.

Peter Sagan absentoval aj počas väčšiny tohtoročných jarných klasík, keď musel viaceré prestížne podujatia vynechať. V marci odstúpil z Tirreno-Adriatico pre bolesti brucha a horúčku, následne neštartoval na pretekoch Okolo Flámska.

Tesne pred koncom Circuit Sarthe opäť odstúpil, čo ho prinútilo vynechať aj Paríž-Roubaix. Všetky tieto podujatia slúžia aj na prípravu pred Tour de France.

Čierny kôň Tour de France?

Práve preto sa tento rok nepovažuje náš jazdec za favorita v boji o zelený dres. Zároveň s ním však treba počítať.

Peter Sagan totiž tesne pred začiatkom prestížnych pretekov vybojoval etapové víťazstvo na pretekoch Okolo Švajčiarska a triumfoval aj na spoločných MS v cyklistike Slovenska a Česka.

Všetko zvládol napriek tomu, že vo Švajčiarsku mu opäť vyšiel pozitívny test na koronavírus a z pretekov musel odstúpiť. „Keď som to mal predtým dvakrát, tak som cítil, že som unavený a dlho som sa z toho dostával. Teraz mi vraveli, že to mám opäť, no necítil som nič,“ vravel po skončení MS-ČSR v cyklistike Peter Sagan.

Náš cyklista sa tak úspešne naladil na Tour de France. Nádej na dobré výsledky mu dávajú aj absencie jeho veľkých rivalov z minulosti. Na Tour sa totiž nepredstaví obhajca zeleného dresu Mark Cavendish či Sam Bennet, resp. Julian Alaphilippe.

Do hry však vstupujú iné mená ako Fabio Jakobsen, Mathieu van der Poel či Michael Matthews. Najväčším favoritom je ale tento rok 27-ročný Belgičan Wout van Aert.

Ako sa Petrovi Saganovi bude dariť, môžete sledovať aj s RTVS. Priame prenosy z každej etapy vysielame na stanici :ŠPORT a tiež aj online. Všetky dôležité informácie nájdete na našej podstránke k Tour de France a nezabudnite sledovať aj náš Facebook.

25 50 75 90

Galéria

Peter Sagan zdraví divákov pred začiatko Tour de France 2022. Peter Sagan pred Tour de France 2022. Peter Sagan na Tour de France 2012.jpg Peter Sagan v zelenom drese.jpg
Foto: Facebook/Peter Sagan, TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia