Úvod Novinky Zaujímavosti
Manželia našli vzácny poklad, výška odmeny prekvapí
Manželia našli vzácny poklad, výška odmeny prekvapí

Manželia našli vzácny poklad, výška odmeny prekvapí

Postupovať podľa zákona sa nálezcom výrazne oplatilo.

Manželskému páru z Liptova sa vlani počas víkendovej vychádzky do prírody pri Likavke pri Ružomberku podarilo objaviť výnimočný nález - strieborný poklad z prelomu 15. a 16. storočia. Mince ležali v jame rozrytej po diviakoch. Manželia teraz spoznali výšku svojej odmeny.

Vďaka duchaprítomnosti a poctivosti mladého manželského páru, ktorý okamžite po objavení pokladu kontaktoval pamiatkový úrad i políciu, mohli archeológovia nález zdokumentovať na jeho pôvodnom mieste.

Manželia dodržali všetky podmienky vyplývajúce z pamiatkového zákona a získali tak 100 percent hodnoty nálezu, ktorú znalec stanovil na viac ako 50-tisíc eur.

Postupovať podľa zákona sa teda nálezcovi výrazne oplatilo. Ak by sa poklad snažil speňažiť sám, získal by nižšiu sumu, akú určil znalec. „Určuje sa spoločenská hodnota toho nálezu. Čiže, ak by sa zobrali nejaké ceny niekde na burze, alebo numizmatická hodnota, tak tá môže byť výrazne nižšia ako tá spoločenská hodnota," hovorí Peter Bisták, vedúci odboru archeológie Pamiatkového úradu SR.

Viac v reportáži Vlada Záborského.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pozrite si aj ďalšie zaujímavé príspevky z hlavnej spravodajskej relácie RTVS Správy o 19.00.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia