Väčšina čašníkov a obsluhujúceho personálu v reštauráciách a kaviarňach má v pracovnej zmluve minimálnu mzdu. Mnohí si však vedia privyrobiť aj vďaka prepitnému, ktoré však takisto podlieha zdaňovaniu.
Keď sa zákazník rozhodne dať barmanovi prepitné v hotovosti, „drobné navyše" putujú priamo do jeho peňaženky. Tento stav však skomplikovala koronakríza, počas ktorej nás kompetentní vyzývali, aby sme sa manipulovaniu s mincami či bankovkami vyhýbali. Odrazilo sa to aj na prepitnom.
Ako v reportáži Správ RTVS prezradila majiteľka jednej z bratislavských reštaurácií, personálu podnik vypláca prepitné v plnej výške aj z platieb kartou a dane platí za nich. Toto by sa však dalo nazvať ideálnym stavom. Nie v každej prevádzke to funguje rovnako.
Podľa aktuálnych informácií vláda už pracuje na znížení DPH v cestovnom ruchu na desať percent. Daňové oslobodenie prepitného budú poslanci riešiť na septembrovej schôdzi parlamentu.