Úvod Novinky Zaujímavosti
Umelci dostanú od ministerstva finančnú injekciu
Umelci dostanú od ministerstva finančnú injekciu

Umelci dostanú od ministerstva finančnú injekciu

Ľudia pracujúci v kreatívnom priemysle zároveň reagujú na negatívnu kampaň.

Kultúra, to nie sú iba umelci, ktorí sú na očiach verejnosti, ale sú to aj ľudia vykonávajúci mnohé iné a rovnako dôležité profesie... Osvetľovači, zvukári, pódioví manažéri, dramaturgovia, technici a ďalší remeselníci, ktorí rovnako cítia dopady koronakrízy. Rozhodli sa zareagovať na negatívnu kampaň, ktorá sa spustila po tom, čo požiadali o pomoc.

„Niektorí ľudia majú pocit, že umelci sú privilegovaná skupina, ktorým je potrebné poskladať sa na ich koníčky," hovorí Pavol Smolka, hudobník a Člen hudobnej únie Slovenska.

„My sme rovnakí robotníci ako ktokoľvek iní. Platíme dane, máme rodiny a hypotéky. Aj my potrebujeme pracovať a keď nemôžeme, tiež chceme mať zabezpečenú náhradu," dopĺňa Tibor Zelenay z Asociácie hudobných klubov Slovenska.

Ministerstvo kultúry už s rezortom financií dohodlo balík peňazí pre ľudí z oblasti kultúry, ktorí prepadli cez plošný systém prvej pomoci. Takmer 11 miliónov eur rozdelia umelecké fondy. Peniaze však nepomôžu úplne všetkým, ktorí pracujú v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu. Ministerka však tvrdí, že táto finančná injekcia nie je konečná.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia