Úvod Novinky Zaujímavosti
Utópia či hudba budúcnosti: Nahradia delfíny v parkoch stroje?
Utópia či hudba budúcnosti: Nahradia delfíny v parkoch stroje?

Utópia či hudba budúcnosti: Nahradia delfíny v parkoch stroje?

V zajatí momentálne žije okolo 3 000 delfínov.

Americká spoločnosť vyvinula umelého delfína, ktorý by v akváriách či iných atrakciách mohol nahradiť svoju živú predlohu. Umelé delfíny dokážu reagovať na divákov, plávať v akváriách vo vnútri obrovských nákupných centier a nerobí im problém ani veľmi blízky kontakt s ľuďmi, ktorý by bol pre skutočné zvieratá až škodlivý. Výhodou je aj to, že ich netreba kŕmiť či starať sa o ich potomstvo.

delfíny Vojak ukrajinskej armády Denis, ktorý bol ťažko zranený v konflikte na východe krajiny, počas delfinoterapie v bezéne kyjevského akvária.

V čom je teda háčik? Problémom je nielen cena, ale napríklad aj to, či z dlhodobého hľadiska budú robotické zvieratá lacnejšie ako tie skutočné. Otázky vyvoláva aj postoj návštevníkov a ich voľba - či by šli do akvária, ktoré ponúka robotických delfínov, ak by mali k dispozícii aj také so živými cicavcami.

Momentálne je v zajatí okolo 3 000 delfínov. Akváriá, ktoré ich vlastnia, zarábajú miliardy dolárov už len tým, že ich vlastnia a vystavujú ich. Na druhej strane je tu láska a obdiv k týmto cicavcom. Toto nadšenie a k delfínom chceme využiť inak a ukázať iný spôsob, ako si delfíny možno zamilovať," hovorí Walt Conti, riaditeľ spoločnosti, ktorá za vývojom robotického delfína stojí a konštruktér kosatky vo filme Zachráňte Willyho či delfína Flippera v rovnomennom seriáli.

delfín Predstavenie s delfínami vo francúzskom meste Antibes.

Robotický delfín vyzerá skoro rovnako ako živé zviera. Stroj s hmotnosťou 250 kilogramov získava dôveryhodný vzhľad vďaka koži zo silikónu lekárskej kvality.

Tlak na tých, ktorí v zajatí chovajú divé zvieratá, rastie. Morské parky po celom svete čelia výzvam, aby úplne upustili od predstavení, ktorých súčasťou sú kosatky či delfíny. Na druhej strane je ale dopyt po takýchto predstaveniach, ktorý neutícha. Napríklad Francúzsko, v ktorého cirkusoch žije v súčasnosti približne 500 divých zvierat, plánuje zakázať využívanie voľne žijúcich zvierat v cirkusoch a rozmnožovanie delfínov a kosatiek v zajatí. Používanie zvierat za účelom zábavy už zakázalo alebo do veľkej miery obmedzilo viac ako 20 európskych krajín.

Európske snahy obmedziť počty divých zvierat v cirkusoch ale nezdieľajú všetky krajiny sveta. Pozrite si vo videu, ktorá krajina počas prvých mesiacov tohto roka postavila 30 nových akvárií a len jedno z nich prisľúbilo, že živé delfíny nahradí tými robotickými. Vo videu sa dozviete aj to, aká je cena jedného takéhoto delfína.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Celé vydanie relácie Svet v obrazoch nájdete v archíve RTVS zadarmo a bez reklamy. Zaujíma vás viac Slovensko a jeho krásy či zaujímavosti o ňom? Nazrite do Slovenska v obrazoch.

(foto: AP)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia