Úvod Novinky Zaujímavosti
Odborník o probiotikách: Ako vplývajú na naše zdravie?
Odborník o probiotikách: Ako vplývajú na naše zdravie?

Odborník o probiotikách: Ako vplývajú na naše zdravie?

Gastroenterológ Peter Minárik nám v Dámskom klube prezradil čo to o prevencii a liečbe mikrobióty.

Poznáte to. Večer si sadnete k Pumpe, či šou Milujem Slovensko, vytiahnete popcorn, zemiakové lupienky a iné dobroty a na druhý deň sa neviete pohnúť z postele. Ako na zdravý organizmus a správnu funkciu črevného systému?

K správnemu fungovaniu nášho zažívacieho traktu prispievajú mikroorganizmy - probiotiká. Tie vyrábajú v našom tele postbiotiká, ktoré redukujú zápaly či slúžia ako imunitný štít pred rôznymi ochoreniami. Črevá sú totiž imunitným ústrojenstvom tela a ich zdravotný stav vplýva aj na funkciu a stav mimočrevných orgánov ako pažerák či žalúdok. Probiotiká ako súčasť prevencie napomáhajú tiež proti tzv. cestovateľským alebo antibiotickým hnačkám, ale i ako súčasť liečby pri mnohých črevných ochoreniach. Využívajú sa preto aj pri mnohých chronických poruchách trávenia a intoleranciách.

Kde všade nájdeme dostupné probiotiká?

1.    Kvasené alebo fermentované potraviny
2.    Kyslé mliečne produkty (väčšinou označené ako probiotický produkt)
3.    Výživové doplnky

Ako si udržať zdravú črevnú flóru?

Črevná mikrobióta a jej stav vplýva na naše celkové zdravie. Primárna prevencia je preto veľmi dôležitá a podľa odborníka zahŕňa niekoľko jednoduchých krokov. “…rôzne opatrenia, ktoré sa týkajú hlavne stravy, výživy, pohybu, abstinencie od alkoholu či cigariet… .” Zdravým životným štýlom vieme funkciu črevného systému teda napraviť, nakopnúť a zlepšiť. Pri užívaní probiotík sa vždy poraďťe s lekárom alebo lekárnikom o vhodnej forme a type probiotík.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Celý rozhovor s Petrom Minárikom nájdete v našom archíve, kde zodpovedal i niekoľko diváckych otázok.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia