Úvod Novinky Zaujímavosti
Otužovanie sa stalo trendom: Je naozaj pre každého?
Otužovanie sa stalo trendom: Je naozaj pre každého?

Otužovanie sa stalo trendom: Je naozaj pre každého?

Viac prezradia skúsené ľadové medvede. Pozrite si reportáž z relácie televízna Regina.

Otužovanie je aj vďaka pandémii veľkým fenoménom. Táto športovo-rekreačná činnosť sa stala veľmi atraktívnou najmä vďaka tomu, že posilňuje funkcie imunitného systému, napomáha predchádzať respiračným ochoreniam a tiež zlepšuje našu kondíciu.

Členovia klubu zimného plávania Slovenských ľadových medveďov z Banskej Bystrice a Zvolena však tvrdia, že otužovanie v ľadovej vode môže na každého vplývať úplne odlišne. „Nastal veľký nával na vodné nádrže a nie všetci, ktorí to začali skúšať, sú oboznámení so zdravotnými rizikami a pravidlami využívania vodných nádrží," povedal pre televíznu Reginu predseda združenia Milan Lichý.

„Plávanie v studenej vode sa stalo módou a my, ktorí sa tomu venujeme už niekoľko rokov vidíme, že niektorí začiatočníci na to nemajú. Ako lekár si myslím, že by mal najprv každý zvážiť svoj fyzický stav a nie sa riadiť súčasným trendom," opísal svoj odborný pohľad imunológ Luděk Hochmuth.

Otužovanie article.jpg

Členovia Slovenských ľadových medveďov v reportáži priznali, že vo vode sa im plávalo vynikajúco. Mala približne 4°C, čo už spadá do kategórie ľadovej vody a vtedy sa vyplavuje najviac endorfínov, hormónov šťastia.

V reportáži sa tiež rozhovorili na tému otužovane počas pandémie. Priaznivá preventívna aktivita je pre tých, ktorí sa tejto činnosti venujú dlhšie. Na druhej strane to nie je skratka k železnému zdraviu a môže prinášať riziká. „Ľudia by mali dodržiavať všetky opatrenia ako vzdialenosť, rúška, nezhromažďovať sa vo veľkom počte. Aj keď plávanie zvyšuje našu odolnosť, tak to nie je 100% ochranou voči infekciám," zhonotil na záver Luděk.

Televízna Regina každý pracovný deň o 16:20 na Dvojke

Bližšie informácie o otužovaní sa dozviete v priloženej reportáži. Viac o dianí v regiónoch aj novinkách televiznej Reginy nájdete na facebookovej stránke.

Foto: facebook.com/reginaRTVS

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia