Úvod Novinky Zaujímavosti
Tip na výlet: Strážovské vrchy ukrývajú vzácny unikát
Tip na výlet: Strážovské vrchy ukrývajú vzácny unikát

Tip na výlet: Strážovské vrchy ukrývajú vzácny unikát

Očarujúce miesto zohrávalo významnú úlohu naprieč celou históriou.

Neďaleko Považskej Bystrice sa v Chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy rozprestiera desiatky metrov dlhá jaskyňa, akej nikde inde na Slovensku niet. Vydajte sa na výlet s RTVS a zistite, čo z obyčajnej Mojtínskej jaskyne robí slovenský unikát.

Jaskynný kostol

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


„Mojtínčania nemali kostol a do Pružiny to bolo veľmi ďaleko. Jaskyňa bola už v devätnástom storočí známa široko-ďaleko, pretože kňaz chodil do Starej mojtínskej jaskyne odbavovať bohoslužby," povedal pre reláciu Televíkend jaskyniar a ochranár Bohuslav Kortman.

V jaskynnom kostole dnes stojí socha Svätého Jozefa, ktorá pripomína dávne časy, keď sa v ňom celých päť rokov stretávali stovky ľudí na bohoslužbách. Vtedy tu však bola oveľa jednoduchšia výzdoba – niekoľko sadrových sôch a obrazov.


Jaskyňa ako úkryt

Hoci sa v jaskyni omše prestali slúžiť ešte v devätnástom storočí, jej význam sa nestratil ani počas druhej svetovej vojny, keď sa tam pred frontom ukrývalo dvesto Mojtínčanov a počas Slovenského národného povstania slúžila ako úkryt pre partizánskych bojovníkov.

Okolie Mojtína je na úkryt ako stvorené, keďže jaskynný kostol ani zďaleka nie je jedinou jaskyňou v okolí.

„Mojtínsky kras, to je pojem aj medzi jaskyniarmi na Slovensku. Jaskyniari, ktorí tu dlhé roky pôsobili a stále pôsobia, nachádzajú ešte i dnes nové jaskyne a objavy. Verím, že sa podarí objaviť ešte niečo, čo na nás stále len čaká," hovorí Bohuslav Kortman.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia