Úvod Novinky Zaujímavosti

Ako sa baník stal programátorom - Tento príbeh je skutočný

Rozpráva ho dokumentárny film Nová šichta.

Ako sa baník stal programátorom - Tento príbeh je skutočný

Čo sa stane, ak takmer po 25 rokoch fárania v bani, stratí baník prácu? Musí sa rekvalifikovať. A ako to dopadne, keď sa z neho stane následne programátor?

Odpovede hľadala vo vysielaní Rádia FM  Katarína Budajová - najnovšie sa pozrela na dokumentárny príbeh mladého českého režiséra Jindřicha Andrša (na snímke dolu vľavo), ktorý pripravil časozberný prierez troch rokov pri rekvalifikácii ostravského baníka.

Budajová: rekvalifikácia baníka na programátora Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tomáš Hisem (na snímke dolu vpravo) fáral v baniach takmer 25 rokov, keď prišiel o prácu a musel sa rekvalifikovať.

Jindřich-Andrš-režisér-Tomáš-Hisem

Ponúkli mu kurz IT špecialistu. Nasledovala tortúra ponúkania sa vo firmách a nik ho nechcel.

Z baníka programátor

Predsa takmer 25 rokov rúbal uhlie a zrazu je IT špecialistom?

„To sa nedá, aby sme sa nespriatelili," povedal na adresu hlavného hrdinu Tomáša Hisema režisér filmu Nová šichta Jindřich Andrš, veď „vďaka kamere som bol pri množstve zlomových okamihov Tomášovho života."

Ako konštatovala Katarína Budajová, nebol problém v tom, že „baník si spravil rekvalifikačný kurz na IT špecialistu, ale v tom, že personalisti tomu neverili."

V živote bývalého baníka nastali krušné časy.

premiéra-film-Nová-šichta-Jindřich-Andrš

Ako vo filme spomína:

„Dochádzali mi peniaze, ktoré som dostal ako odstupné. Žiadna firma ma nechcela. Už som sa vzdával a lúčil v duchu s predstavou, že budem robiť ajťáka."

Bez zajačích úmyslov

Nakoniec sa všetko dobre skončilo a traja baníci sa stali programátormi, hoci ich firmy odmietali prijať do zamestnania. Hlavný hrdina Tomáš Hisem však vďaka tomuto trápeniu definoval svoje zaujímavé poznanie:

„Tie firmy si neuvedomujú, že mladí ľudia častejšie menia zamestnanie. Preto nemusí byť zaujímavé ich zamestnávať. Naopak, starší ľudia zostávajú na jednom mieste desať, možno aj dvadsať rokov. Neutekajú."

Česká republika je z pohľadu vývoja sociálnych vzťahov pre Slovensko hádam najzrozumiteľnejšia vďaka nedávnej spoločnej histórii. Preto dokumentárny film Nová šichta má aj pre nás množstvo zaujímavých odkazov.

Tie podopierajú aj naše vlastné zistenia. Z krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) prišlo poznanie, že vďaka pandémii sa „urýchľujú megatrendy ako je automatizácia a digitalizácia."

Lákajú nové technológie

Rovnakú skúsenosť zopakovala hovorkyňa portálu Profesia.sk Nikola Richterová, keď pre pandémiu prišlo k zmene charakteru pracovných ponúk:

„Koronakríza úplne vymazala pracovné ponuky v cestovnom ruchu, v gastre, v hoteliérstve a naopak, rástol dopyt po špecialistoch v informačných technológiách. Ak sme hovorili o nových technológiách, že nastúpia o desať rokov, tak ono to nastáva skôr. Firmy boli nútené prejsť na prácu z domu. Začali využívať tie technológie skôr, než plánovali."

Čiže aj u nás môže dôjsť k podobným situáciám, aké vykresľuje film Nová šichta.

Profesia-Days-Štefan-Puškáš-TASR

Najlepšie zárobky sú v IT

Z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny hlási Internetový sprievodca trhu práce (ISTP), že najlepšie si zarobia zamestnanci, ktorí si u nich nájdu prácu v oblastiach IT a telekomunikáciách (priemerne 1 645 eur), vo vede a výskume (1 363 eur) a v zdravotníctve (1 291 eur).

A IT sektor je aj na slovenskom trhu sektor zamestnávania, kde ponúkajú najviac voľných pracovných miest.

Poznanie českého dokumentárneho filmu Nová šichta odráža aj našu realitu. A rovnako slovenskí zamestnávatelia nedôverujú starším zamestnancom, hoci mladí majú oveľa vyššiu fluktuáciu.

Preto poznanie bývalého baníka a dnes IT programátora Tomáša Hisema má pre našu realitu veľmi podobný obraz.Oplatí sa teda film vidieť.

Foto: TASR, FB Jindřich Andrš a FB Tomáš Hisem

25 50 75 90