Úvod Novinky Zaujímavosti
Formát reality šou sa vynovil. Stojí však za to?
Formát reality šou sa vynovil. Stojí však za to?

Formát reality šou sa vynovil. Stojí však za to?

Prečo sledujeme reality šou, aj keď pohŕdame ich kvalitou?

Sledovanie televízneho formátu reality šou sa v posledných rokoch spája prevažne s nenáročným divákom, ktorého vkus rozhodne nepatrí medzi ten najlepší. Avšak stále sú tieto programy veľmi populárne.

Záznam skutočnosti spojený s náhľadom do súkromia ľudí bude pre väčšinu divákov vždy predstavovať akúsi potrebu zapnúť televízor a sledovať vyhrotené situácie súťažiacich. Stoja niektoré za to? Rozprávali sme sa s televíznou teoretičkou Janou Jedličkovou.

„Niektoré z dnešných formátov sú skutočne brilantnou záležitosťou, plne si uvedomujú, ako majú fungovať. Zároveň vedia, na akých divákov sa majú zamerať a aké sú ich očakávania," dodala.

402109097702kb;reality tv Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vznik reality šou

Je veľmi komplikované určiť, kedy konkrétne vznikol tento televízny formát. Pojem reality šou v britsko-americkom kontexte sa spája najmä s vynálezom videa a premenou technológie - príchod ľahších a mobilnejších kamier.

Kamera pôvodne nakrúcala ľudí v prirodzenom prostredí, až následne účastníci plnili rôzne úlohy.

Mnohé z nich prišli aj na Slovensko na prelome roku 2000. „Tento koncept sa však od ich príchodu veľmi nezmenil, len sa updatoval príchodom digitalizácie," vysvetlila teoretička.

V dnešných reality šou sa kladie veľký dôraz na komunikáciu na sociálnych sieťach, a to dokonca nielen skrz účastníkov šou, ale zároveň cez hlavnú štruktúru televízneho formátu.

Nízky žáner

Formát reality šou je dodnes považovaný za nízky žáner. Tento fakt súvisí s pretrvávajúcim nízkym statusom televízie aj napriek všetkému, čo dokázala. Reality šou zobrazuje reálnych ľudí, no v situáciách, ktoré nie sú spoločensky prijateľné.

Aj to je jeden z hlavných dôvodov, prečo sú tak populárne.

„Reality šou často podnecujú k voyerizmu, radi zobrazujú situácie, keď sa človeku nedarí, alebo keď dôjde k nešťastným situáciám. V tom prípade často zastávame sociálny dištanc, no aj napriek tomu sa na tieto príhody veľmi radi pozeráme," opísala Jana Jedličková.

Druhy reality šou

V zahraničí sú v poslednej dobe veľmi populárne formáty, ktoré sú zasadené do exotického prostredia, u nás zase vedú rôzne šou o varení alebo každým milované talentové súťaže.

Pri formáte ako je reality šou je stále komplikované viesť diskusie o ich kvalite.

„Divák by mal skôr vedieť definovať, čo sa v skutočnosti pod slovom kvalita ukrýva. Myslím, že je dobré sa občas zamyslieť nad našimi nárokmi, ktoré nás dokážu pobaviť," dodala na záver Jana Jedličková.

Foto: Shutterstock

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia