Úvod Novinky Zaujímavosti

Zoznámte sa so storočným starčekom, ktorý hral na organe

Pozrite si inšpiratívny príbeh dnes už 101-ročného Fridricha Kolaroviča zo Senca.

Zoznámte sa so storočným starčekom, ktorý hral na organe

V Klube na Trojke gratulovali k stoprvým narodeninám učiteľovi, ktorý ešte pred rokom hral na organe v kostole. Dnes už pre choré nohy nevyjde na chórus.

Roky pôsobil ako riaditeľ základnej školy v Ludaniciach. Tu ho zvolili za organistu v kostole v roku 1948.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zaujímavosti zo života Fridricha Kolaroviča:

  • 20 rokov viedol ženský spevácky zbor
  • 30 rokov spieval v Speváckom zbore slovenských učiteľov
  • je najstarším členom Matice slovenskej
  • do kostola chodil na bicykli ešte ako 99-ročný

S manželkou vychoval sedem detí. Keďže ako riaditeľ školy zároveň hrával na organe v kostole, zaujímala sa oňho za socializmu komunistická Štátna bezpečnosť.

Fridrich-Kolarovič- rodina-RTVS

Šťuchance od mocných

Z funkcie riaditeľa ho odvolali. Poslali ho za trest učiť do slovensko-maďarských zmiešaných komunít do Bernolákova, Novej Dedinky a do Senca:

"Nikdy som nemal na ružiach ustlané. V troch rokoch mi zomrela mamička. Žili sme s otcom v jednej izbe. Od mala sme sa ráno aj večer modlili. Všetko je v rukách Božích. Pán Boh a Panna Mária mi pomáhali a nič sa mi nestalo, hoci do mňa šťuchali."

Prenasledovali aj jeho manželku za to, že chodí do kostola ako sama vravela "načerpať silu do života". Žiaľ, tá už nežije. Podľa pána Kolaroviča jej vyčítali aj to, že mali sedem detí: "Vieš čo, súdružka? My nepotrebujeme také, čo sypú deti ako z mašlí."

Žiaľ, pomstili sa mu cez syna Petra, ktorý bol kňazom: „Podvodom ho vzali do nemocnice, kde ho totálne predávkovali liekmi."

V každom je dobro

Jeho syn kňaz Peter Kolarovič bol vysvätený v roku 1981. Zakázali mu však sláviť sväté omše.

Potom, ako sa rodičom podarilo dostať syna z nemocnice, zvyšok života prežil v dominikánskom kláštore v Košiciach. Tu sa staral o nevládnych a zomrel na rakovinu.

Organistu Fridricha Kolaroviča prenasledovali celé štyri desaťročia komunistického režimu. Rovnako aj jeho blízkych, keď po deťoch si ťažký údel niesla aj jeho manželka. Napriek tomu celý život verí v Boha a v ľudí, lebo podľa jeho slov "v každom človeku je aj niečo dobré".

O zaujímavom živote 101-ročného organistu Fridricha Kolaroviča sa môžete dozvedieť v relácii Klub na Trojke z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

Foto: archív RTVS

25 50 75 90