Úvod Novinky Zaujímavosti
Kung-fu majster sa kvôli synovi naučil šibať
Kung-fu majster sa kvôli synovi naučil šibať

Kung-fu majster sa kvôli synovi naučil šibať

Wang Yingshen trénuje bojové umenie kung-fu od piatich rokov.

Bojové umenie kung-fu sa po čínsky volá wushu. V Dedovizni na Jednotke sa majster wushu Wang Yingshen vyznal k vzťahu k Slovensku, kde žije už takmer dvadsať rokov:

„Pochádzam z mesta, ktoré má deväť miliónov obyvateľov. U nás v Číne patrí k menším mestám, asi ako na vaše pomery je veľké Brezno. Slovensko je veľmi krásna krajina, jediné, čo nemá, je more."

Trojtisícročná tradícia

Po absolvovaní pekinskej Vysokej školy telovýchovy a športu robil kaskadéra vo filme. Zároveň vyučoval v Pekingu wushu.

Tu stretol medzi zahraničnými študentmi Slovákov. Lákalo ho založiť školu wushu v krajine, kde tento šport nemá žiadnu tradíciu:

„V Číne má bojové umenie wushu tritisíc rokov. Existuje u nás viac ako desaťtisíc základných škôl, kde sa vyučuje. Wushu je naša tradícia."

výučba-Wang Yingshen

Krajina lenivých ľudí

V roku 2002 prišiel na Slovensko. Zoznámil sa s Andreou, ktorá ho učila slovenčinu. Dnes je jeho manželkou a spolu vychovávajú štyri deti. Wang Yingshen vysvetľuje:

„Slovenčina je veľmi ťažký jazyk. Nemá podľa mňa s ázijskými jazykmi nič spoločné. Keďže máme syna, naučil som sa na Veľkú noc chodiť s ním šibať. Deti vyrastajú podľa slovenských tradícii."

Z domu mu najviac chýba otec. "Ten, keď videl Slovensko, čudoval sa, koľko máte neobrobených polí, kde všade by sa mohlo niečo pestovať. Preto sa mu videlo, že tu žijú leniví ľudia."

V Číne ako jednej z najľudnatejších krajín sveta je bežné, že ľudia extrémne veľa pracujú, aby niečo dosiahli a v tom pretlaku ľudí sa dokázali uživiť.

Wang Yingshen obdivuje slovenskú prírodu aj preto, že tu ešte stále máme čistý vzduch a „v prírode vidíte voľne žijúce zvieratá. U nás by zajac, alebo srnka nemali šancu v prírode prežiť. Okamžite by ich ľudia ulovili".

Celú reláciu o živote Číňana, ktorý u nás založil školu čínskeho bojového umenia a slovenskú rodinu, si môžete pozrieť v archíve RTVS bez reklám a zadarmo.

Foto: FB archív Wang Yingshen, RTVS - Stanislav Háber

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia