Úvod Novinky Zaujímavosti

Ekologický hit: Kilogram hmyzu nahradí kilogram hovädziny

Chrumkavé červíky obľubujú mamičky s deťmi, ale aj športovci.

Ekologický hit: Kilogram hmyzu nahradí kilogram hovädziny

Už aj v našej gastronómii sa presadzujú ako doplnky k jedlám a nápojom ochutené múčne červy. Farmárska revue na Dvojke sa pozrela na to, ako pochúťky z červíkov vznikajú.

„Sama som sa červíkov veľmi bála," hovorí Eva Sloupenská z potravinárskej firmy:

„Bol to splnený sen môjho muža. Dnes vyrábame červy s príchuťami chilli, kari, slaná škorica či najobľúbenejšie pre začiatočníkov cesnakové."

Kilogram múčnych červov má pritom v sebe oveľa viac bielkovín než kilogram hovädzieho mäsa, pripomína redaktorka Zuzana Ševčíková, ktorá červíkov pred kamerami ochutnala.

múčne-červy-RTVS

Na výrobu kilogramu hovädziny sa spotrebuje 20-tisíc litrov vody. Na rovnaké množstvo hmyzieho extraktu sa spotrebuje len liter vody.

Hmyz sa stáva nielen zdrojom výživy, ale ide o bezkonkurenčnú ekologickú potravinu:

„Je to výživová bomba," dodáva Eva Sloupenská:

„A to nielen pre efektívnejšiu výrobu bielkovín, ale aj pre celý rad nenasýtených mastných kyselín a vitamínov s minerálmi, akými sú železo, vápnik či zinok. Obľubujú ich najmä mamičky s deťmi či športovci."

Celú reláciu Farmárska revue si môžete pozrieť z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

Foto: RTVS

25 50 75 90