Už aj v našej gastronómii sa presadzujú ako doplnky k jedlám a nápojom ochutené múčne červy. Farmárska revue na Dvojke sa pozrela na to, ako pochúťky z červíkov vznikajú.
„Sama som sa červíkov veľmi bála," hovorí Eva Sloupenská z potravinárskej firmy:
„Bol to splnený sen môjho muža. Dnes vyrábame červy s príchuťami chilli, kari, slaná škorica či najobľúbenejšie pre začiatočníkov cesnakové."
Kilogram múčnych červov má pritom v sebe oveľa viac bielkovín než kilogram hovädzieho mäsa, pripomína redaktorka Zuzana Ševčíková, ktorá červíkov pred kamerami ochutnala.
Na výrobu kilogramu hovädziny sa spotrebuje 20-tisíc litrov vody. Na rovnaké množstvo hmyzieho extraktu sa spotrebuje len liter vody.
Hmyz sa stáva nielen zdrojom výživy, ale ide o bezkonkurenčnú ekologickú potravinu:
„Je to výživová bomba," dodáva Eva Sloupenská:
„A to nielen pre efektívnejšiu výrobu bielkovín, ale aj pre celý rad nenasýtených mastných kyselín a vitamínov s minerálmi, akými sú železo, vápnik či zinok. Obľubujú ich najmä mamičky s deťmi či športovci."
Celú reláciu Farmárska revue si môžete pozrieť z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.
Foto: RTVS
25 50 75 90