Úvod Novinky Zaujímavosti
Kedy je ideálny čas na spánok? Poznáme odpoveď
Kedy je ideálny čas na spánok? Poznáme odpoveď

Kedy je ideálny čas na spánok? Poznáme odpoveď

Viete, kedy by ste mali chodiť spávať, ak chcete znížiť riziko infarktu a mŕtvice?

Túto otázku si kládli aj vedci z britskej databázy DNA UK Biobank. Vďaka dlhodobému výskumu sa im podarilo zistiť, kedy je ideálny čas na spánok.

Domnievajú sa, že k zníženiu rizika infarktu či mŕtvice prispieva zladenie spánku s vnútornými biologickými hodinami. K tomuto zisteniu vedci prišli vďaka niekoľkoročnému sledovaniu 88 000 dobrovoľníkov.

Budík.png

Počas siedmych dní boli vybraní dobrovoľníci monitorovaní špeciálnym prístrojom, ktorý pripomínal náramkové hodinky. Ďalších šesť rokov potom vedci sledovali ich zdravotný stav, pričom sa zameriavali najmä na srdce.

Dôležitý je čas, nie dĺžka

U viac ako 3 000 dobrovoľníkov sa počas tohto obdobia objavilo kardiovaskulárne ochorenie. Väčšinou išlo o ľudí, ktorí chodili spávať pred 22. alebo po 23. hodine.

Zaujímavé bolo, že dĺžka ani kvalita spánku nemala na zdravotné problémy výrazný vplyv, ak ľudia nešli spať v uvedenom čase.

Vedci veria, že dodržiavanie večierky a zaspávanie medzi 22. a 23. hodinou súvisí s menším rizikom infarktu a mŕtvice a prispieva k celkovému zdraviu organizmu. Zároveň varujú pred zaspávaním po polnoci. Túto dobu totiž považujú z pohľadu kvality spánku za najrizikovejšiu.

Spánkový rytmus, ktorý je zladený s prirodzeným biorytmom ľudského organizmu, priaznivo ovplyvňuje krvný tlak a podporuje aj celkovú pohodu. Dôležitá je však správna životospráva, dostatok pohybu aj vyvážený jedálniček.

FOTO: Unsplash a Pexels

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia