To, samozrejme, každý vie a momentálne rieši zmenu v podmienkach.
Máme sa rozhodnúť, či od Nového roku budeme chcieť od zamestnávateľa hotovosť, alebo doterajšie stravné lístky.
Odporcov tzv. gastráčov je viac ako dosť. Prirovnávajú túto sociálnu kompenzáciu zamestnancom, ku právu na stravu za odpracovaný deň k lístkovému systému, aký si pamätáme z dejín po 2. svetovej vojne.
Mnohí chcú radšej skutočné peniaze, ako sa hovorí keš a hneď. Koľko ľudí - toľko chutí, sú aj zástanci lístkového systému.
Preto sa málokto vyhne otázke, vyplatí sa to?
Na Jednotke v relácii Peniaze túto dilemu ľahučko rozlúskli.
Expertka radí
Expertka na účtovníctvo a dane Jaroslava Lukačovičová sa v tom vyzná:
„Ak je v budove kantína a menu stojí 5,90 eur, zamestnávateľ poskytuje zamestnancom gastrolístky v takej hodnote. Prepláca im z toho 55 percent, to sú 3 eurá a 25 centov, zvyšok dopláca zamestnanec. Za týchto okolností teda do konca roka tento príspevok 3 eurá a 25 centov je pre toho zamestnanca oslobodený od dane a odvodov. Od Nového roka to bude tak, že bude oslobodený len do výšky 2 eurá a 81 centov a z tých 44 centov, čo je rozdiel, budú zamestnancovi strhnuté odvody a zrazená daň.“
To znamená, že nemusíte vôbec špekulovať, či sa vám od januára viac vyplatí vypýtať si v práci gastrolístok alebo finančný príspevok. Je to totiž úplne jedno.
Foto: TASR, RTVS
25 50 75 90