Úvod Novinky Zaujímavosti
Vianočné rozprávky na počúvanie pre deti. Päť plus jedna pre dospelých
Vianočné rozprávky na počúvanie pre deti. Päť plus jedna pre dospelých

Vianočné rozprávky na počúvanie pre deti. Päť plus jedna pre dospelých

Vydajte sa spoločne s deťmi do rozprávok, ktoré vám spríjemnia čakanie na Vianoce.

Praskanie gramofónovej platne, zatajený dych, nastražené uši a oči upäté na ihlu, keď šla z gramofónu rozprávka. Tieto chvíle si pamätajú súčasní dospeláci.

Čaro rozprávok na počúvanie, nielen z platní, magnetofónových kaziet či cédečiek však môžu zažiť aj dnešné deti. Vydajte sa spoločne s nimi do rozprávok, ktoré nájdete v Archíve extra.

Čakajú vás tieto nádherné (nielen) vianočné príbehy.

1. Mimi a Líza - Vianoce

Dve nerozlučné kamarátky - Mimi a Líza vám aj v siedmej časti svojho príbehu rozpovedia, že aj Vianoce sa dajú vidieť rôznymi spôsobmi. Seriál Alexandry Salmely o nevidiacej Mimi a vidiacej Líze vám priblíži ich vianočné dobrodužstvo.

2. Život v príbehu - Nezvyčajné zvyky: Vianoce

V dramatizovaných veselých príbehoch z cyklu Život v príbehu sa v časti Nezvyčajné zvyky: Vianoce a zásnuby dozviete spoločne s dvojčatami Terezkou a Samkom o tom, ako ich starí rodičia trávili najkrajšie sviatky v roku.

Dozviete sa, ako ich život i zrod vzájomnej lásky starých rodičov boli späté s kolobehom roka, ročných období, ľudových zvykov i tradícií.

3. a 4. Voňavé šťastie

Voňavé šťastie je názov rozhlasového spracovania pôvodnej televíznej rozprávky Zázračný nos, ktorá mala na Vianoce v roku 2016 v RTVS veľký ohlas (záber z rozprávky nižšie).

Zázračný nos

Dvojdielna rozprávka na počúvanie pre deti doplnená aj motívmi, ktoré sa na obrazovku nedostali, rozpráva príbeh o princezne Diane. Tá hľadá odpoveď na otázku, ako spozná ozajstné šťastie a ozajstnú lásku.

Rozprávku Zázračný nos si môžete pozrieť aj v televízii - v pondelok 27. decembra.

5. Vianoce poštára Samuela

Spisovateľka Alžbeta Verešpejová napísala pre deti aj dospelých rozprávku na počúvanie Vianoce poštára Samuela ešte v roku 2003. Rozhlasová hra s ľúbivými pesničkami od Tomáša Renčiaka a Martina Husovského poteší aj v súčasnosti.

6. Dozvuky Nežnej: Počuj Ming, nemohla by si mi prikryť nohy?

Pre dospelých ponúka Archív extra rozhlasovú hru o nechcenom čare Vianoc v súčasnej uponáhľanej dobe, za ktorým stojí babka Jozefka. Hoci si len tak pred Vianocami umrie, dokáže opäť nastoliť vytúžený rodinný stav: Konečne zase všetci spolu sedíte za jedným stolom, hádate sa, spomínate a uprostred veľkých dejín, píšete tie svoje malé, nepodstatné.

Nielen tieto rozprávky na počúvanie pre deti a dospelých nájdete v Archíve extra, nájdete v ňo rôzne seriály, čítania na pokračovanie či fíčre.

Ak máte radi aj televízne a filmové rozprávky, v bohatom programe na Jednotke, Dvojke aj Trojke.

Foto: RTVS

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia