Táto predstava nie je podľa odborníkov správna. Z pohľadu vedy škodí lepok iba ľuďom, ktorí trpia na poruchy trávenia lepku, k akým patrí aj ochorenie celiakia.
Potrebujeme lepok?
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Lepok dodáva cestu elasticitu a pri kysnutí mu umožňuje rásť. Vďaka nemu je pekárenský výrobok chutný, nadýchaný a príjemný pri žutí.
Mnohí vrcholoví športovci dnes uprednostňujú bezlepkovú diétu preto, lebo vraj cítia vďaka tomu zo stravy vyšší prísun energie:
„Táto predstava nie je vedecky dokázaná.“
Vysvetlil vo vysielaní Rádia Regina Západ gastroenterológ Peter Minárik, podľa ktorého je bezlepková diéta určená pacientovi s celiakiou:
„Ide o dedičné podmienené ochorenie, ktoré je celoživotne nevyliečiteľné.“
Ani prospešný, ani škodlivý
Pritom lepok nie je jedna zložka obilnín, ale ide o viac bielkovín nachádzajúcich sa v zrnách:
- pšenice
- raže
- špaldy
- jačmeňa
- tritikale (hybrid pšenice a raže)
„Až 80 percent zrna obsahuje endosperm, v ktorom sú lepok a škrob. Lepok nie je prospešná, ale ani škodlivá potravina. Škodí iba ľuďom s celiakiou, alebo tým, ktorí majú iné s lepkom súvisiace poruchy trávenia.“
Gastroenterológ Peter Minárik argumentuje, že bezlepková diéta je „pre zdravých ľudí zbytočná“.
25 50 75 90