Úvod Novinky Zaujímavosti

Farmárska revue učí údiť ryby na severský spôsob

Škandinávske krajiny používajú studený dym na údenie rýb už viac ako polstoročie.

Farmárska revue učí údiť ryby na severský spôsob
Manželia Klára a Stanislav Trnečkovci (na snímke dole) pracovali tri roky na Islande.

Po návrate domov zistili, že nik v Česku neponúka domáce údené ryby.

Trnečkovci-Stanislav-Háber-RTVS Zdroj: RTVS, Stanislav Háber

Nepoužívajte ovocné drevo


Založili si v Brne firmu, kde ich štáb RTVS z Farmárskej revue navštívil.

"Na údenie nikdy nepoužívame ovocné, ale mix bukového a olšového dreva. Potom má výrobok správnu arómu."

Odborník na údenie Stanislav Trnečka varuje predtým, ak by ste rybu dali údiť bez toho, aby bola dobre vysušená:

"Ak bude mať ryba v sebe hoci aj malú vlhkosť, mäso zhorkne, chuťovo sa znehodnotí."

Údi sa podľa veľkosti nakrájaných filetov.

Pri klasickej porcii 300 gramov trvá údenie asi 40 hodín, pri väčšej porcii aj viac:

"Studený dym znamená, že údiareň má teplotu najviac do 25 stupňov Celzia, dá sa údiť aj pri 3 stupňoch, vtedy výrobok dlhšie vydrží."

 
výrobok-Trnečkovci-Stanislav-Háber-RTVS Zdroj: RTVS, Stanislav Háber

Postup údenia


Vo Farmárskej revue postup prípravy ryby vysvetlila Klára Trnečková ako klasický:

"Rybu nasolíme, aby sme mäso zbavili vody."

Ďalší postup spracovania mäsa pred a po údení, akým je dôkladné umytie, usušenie, vykostenie, či zbavenie mäsa prebytočného tuku a kože nájdete v archíve RTVS.

Manželia Trnečkovci na údenie odporúčajú naše lososovité ryby z domácich chovov, k akým patrí najmä sivoň americký a pstruh dúhový.
25 50 75 90