Plody mišpule obyčajnej sa zbierajú až po premrznutí a zmäknutí.
Farmárska revue na Dvojke pripomína, že práve teraz v zimnom počasí nájdeme konečne na stromoch v záhrade dozreté mišpule.
Zaženú aj hlad
"Mišpule sú fantastická vec. Kto je hladný, môže sa z nich aj najesť," hovoril pestovateľ z Nitry Andrej Danek.
Ak by sme ich ochutnali skôr, chutili by nezrelo trieslovite. Teraz sú sladké a plné vitamínov:
"Je to ufrementované ovocie."
U nás sa pestuje už od 12. storočia, ale trebárs v Grécku, či v Ríme už aj v 7. storočí pred naším letopočtom.
Toto zimné ovocie je dnes pestované len okrajovo, aj keď sa veľmi ľahko pestuje a v podstate ako pripomína Andrej Danek "nemá škodcov".
Viacero zdravotných benefitov
Mnohí odborníci mišpule odporúčajú pre vysoký obsah vlákniny a schopnosť zvyšovať mikrobiálnu činnosť črevných baktérií konzumovať pri rakovine hrubého čreva, či pri žlčových kameňoch a na celkové zvyšovanie imunity.
Ide o listnatý opadavý ker, zriedka aj ako malý strom z čeľade ružovitých. Využíva sa aj ako okrasná drevina.
Konzumácia plodov prebieha trošku obtiažne, lebo šupka z plodov sa ľahko trhá a jeden plod obsahuje až päť kôstiek.
Existuje však kultivar Apyrena, ktorej plody kôstky neobsahujú.
Kto obľubuje sladkastú chuť so špecifickou hruškovitou príchuťou ten vie, že plody obsahujú:
- vápnik
- horčík
- draslík
- sodík
Ten, kto sa na mišpule namotá, obľubuje najmä chutné mišpuľové džemy. Dozreté plody sú ochlpené a konzumujú sa po stiahnutí typických fúzov s kožou.
Viac o tomto zaujímavom a v našich končinách kedysi tradičnom ovocí pochádzajúcom z Arménska sa dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo, ako ich pestovať v našich podmienkach.
25 50 75 90