Úvod Novinky Zaujímavosti

Farmárska revue radí zbierajte teraz mišpule. Pomôžete svojej imunite

Na zber mišpulí je ideálny čas - aké zdravotné benefity ukrývajú tieto plody?

Farmárska revue radí zbierajte teraz mišpule. Pomôžete svojej imunite Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Plody mišpule obyčajnej sa zbierajú až po premrznutí a zmäknutí.

Farmárska revue na Dvojke pripomína, že práve teraz v zimnom počasí nájdeme konečne na stromoch v záhrade dozreté mišpule.

Zaženú aj hlad

plody-mišpuľa-pixabay Zdroj: pixabay

"Mišpule sú fantastická vec. Kto je hladný, môže sa z nich aj najesť," hovoril pestovateľ z Nitry Andrej Danek.

Ak by sme ich ochutnali skôr, chutili by nezrelo trieslovite. Teraz sú sladké a plné vitamínov:

"Je to ufrementované ovocie."

U nás sa pestuje už od 12. storočia, ale trebárs v Grécku, či v Ríme už aj v 7. storočí pred naším letopočtom.

Toto zimné ovocie je dnes pestované len okrajovo, aj keď sa veľmi ľahko pestuje a v podstate ako pripomína Andrej Danek "nemá škodcov".

Viacero zdravotných benefitov

Mnohí odborníci mišpule odporúčajú pre vysoký obsah vlákniny a schopnosť zvyšovať mikrobiálnu činnosť črevných baktérií konzumovať pri rakovine hrubého čreva, či pri žlčových kameňoch a na celkové zvyšovanie imunity.

Ide o listnatý opadavý ker, zriedka aj ako malý strom z čeľade ružovitých. Využíva sa aj ako okrasná drevina.

Konzumácia plodov prebieha trošku obtiažne, lebo šupka z plodov sa ľahko trhá a jeden plod obsahuje až päť kôstiek.

džem-mišpule-Stanislav-Háber-RTVS Zdroj: RTVS, Stanislav Háber

Existuje však kultivar Apyrena, ktorej plody kôstky neobsahujú.

Kto obľubuje sladkastú chuť so špecifickou hruškovitou príchuťou ten vie, že plody obsahujú:

  • vápnik
  • horčík
  • draslík
  • sodík

Ten, kto sa na mišpule namotá, obľubuje najmä chutné mišpuľové džemy. Dozreté plody sú ochlpené a konzumujú sa po stiahnutí typických fúzov s kožou.

Viac o tomto zaujímavom a v našich končinách kedysi tradičnom ovocí pochádzajúcom z Arménska sa dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo, ako ich pestovať v našich podmienkach.

25 50 75 90