Úvod Novinky Zaujímavosti

Poučenie z dejín: Po pandémiách prišli aj v minulosti vojny a hladomory

V kráľovskej súťaži vyhrala strava pre dobytok.

Poučenie z dejín: Po pandémiách prišli aj v minulosti vojny a hladomory Zdroj: TASR, Ján Krošlák

V stredoveku dochádzalo v Európe pravidelne k morovým nákazám, po ktorých nasledovali podľa historikov rovnako pravidelné vojny a hladomory.

Zemiakmi kŕmili len dobytok

Stanislav-Háber-teliatko-RTVS Zdroj: RTVS, Stanislav Háber

History check: zemiaky. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Po morovej epidémii v 18. storočí sa rozhorel prvý vojenský konflikt v histórii ľudstva, ktorý je považovaný za prvý globálny v dejinách.

Šlo o známu sedemročnú vojnu medzi Veľkou Britániou a Francúzskom.

Ako pripomínulo vo vysielaní Rádio FM, zúčastnil sa ho aj francúzsky lekár Antoine-Augustin Parmentier, ktorý „pochopil obrovský potenciál zemiakov“.

V rubrike History Check FM totiž Jakub Drábik z Historického ústavu SAV vysvetlil, že zemiaky pestovali ako prví členovia kmeňa Inkov v Peru pred osem tisíc rokmi:

„Do Európy sa dostali z Južnej Ameriky až v 16. storočí.“

Najprv boli zemiaky považované za rastlinu, ktorá šíri malomocenstvo.

Preto nimi kŕmili iba zvieratá, teda svoj dobytok.

Najprv zachutili kráľovi

zemiaky-freepik-timolina.jpg

Až raz sa stalo, že francúzsky lekár a dietológ Antoine-Augustin Parmentier bol vo vojne uväznený, kde ho kŕmili najhoršou stravou určenou pre zvieratá a historik dodal:

„Sám bol prekvapený, v akom dobrom fyzickom stave po tejto strave bol.“

Preto sa v roku 1772 prihlásil do súťaže akadémie vied a umení, v ktorej bolo vo Francúzsku zadanie nájsť riešenie hladomoru.

A podľa Jakuba Drábika súťaž Antoine-Augustin Parmentier vyhral s návrhom pestovať zemiaky pre ľudí:

„Zemiaky začal propagovať a pripravil niekoľko receptov, vďaka ktorým presvedčil aj kráľa Ľudovíta XVI.“

Jeho manželka Mária Antoinetta udávala módne trendy a kvetmi zo zemiakov si zdobila vlasy.

Na Slovensku ako dodal historik bol prvý však niekto iný:

„O zemiakoch sa prvýkrát zmienil až mních Cyprián z Červeného Kláštora vo svojom pojednaní o poľnohospodárstve na Spiši z roku 1768.

Zemiaky na územie Spiša priniesli tamojší rodáci študujúci na univerzitách v Západnej Európe.

Jeden z nich Tomáš Šváby začal pestovať zemiaky vo Veľkej Lesnej.“

Zažehnali hladomor

zemiaky-Stanislav-Háber-RTVS Zdroj: STVR, Stanislav Háber

Zrejme aj preto sa zemiakom hovorí na Spiši aj „švábka .

Začiatkom 19. storočia boli už zemiaky na Slovensku bežnou súčasťou jedálnička a pomohli zažehnať hladomor po veľkej epidémii cholery.

Pochúťka z jarných zemiakov vyrastá z predklíčených hľúz.

Tie sa vysádzajú po 30 dňoch od začatia klíčenia a sadbové zemiaky sa teda pripravujú už v predjarnom období.

Viac rád ako aj historických súvislostí si môžete vypočuť z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90