Inga sa do povedomia slovenských divákov dostala vďaka účasti v úspešnej pekárskej šou Pečie celé Slovensko.
Usmievavá finalistka si získala nielen srdcia divákov a obdiv poroty, ale zo súťaže si odniesla aj nové priateľstvá a skvelé zážitky.
Vyštudovaná matematička s láskou k pečeniu
Hoci Inga pochádza z Litvy, svoju lásku našla na Slovensku. Vyštudovaná matematička sa pred viac ako 10 rokmi presťahovala za pracovnou ponukou, no našla tu oveľa viac.
Dnes spolu s manželom vychovávajú tri deti a Inga sa okrem toho venuje aj svojej druhej láske – vareniu a pečeniu.
V relácii Dedovizeň prezradila, aké bolo jej detstvo a čo na rodnej Litve miluje najviac:
„Moje detstvo v Litve bolo veľmi pekné. Také krásne, aké len detstvo mohlo byť. Obklopená borovicovými lesmi, láskou mojich rodičov a starých rodičov.“
„Z Litvy mám rada tie krásne rozľahlé borovicové lesy, mám rada more a krásne lúky. A samozrejme jedlo,“ dodala s úsmevom Inga.
Obľúbené cepelinai
Jedným z jej obľúbených litovských jedál sú tzv. cepelinai, zemiakové knedličky plnené mäsom, ktoré sa podávajú s kyslou smotanou, opraženou slaninkou a kôprom.
Inga vysvetlila aj to, odkiaľ pochádza názov tohto tradičného pokrmu:
„Volajú sa tak preto, lebo majú tvar vzducholode Zeppelin. Avšak pôvod tohto jedla nie je litovský, lebo zemiaky sa v Litve začali pestovať koncom 18. storočia,“ vysvetlila a pustila sa do prípravy.
Toto vynikajúce hlavné jedlo si môžete pripraviť aj vy. Celú epizódu vrátane receptu Ingy nájdete v online archíve RTVS zadarmo a bez reklamy.
Na ďalšiu časť Dedovizne sa môžete tešiť už v pondelok o 13:55 hod. na Jednotke a v live vysielaní na webe.
FOTO: RTVS