Úvod Novinky Zaujímavosti
Tip na výlet: Navštívte svetový unikát v Kremnici
Tip na výlet: Navštívte svetový unikát v Kremnici

Tip na výlet: Navštívte svetový unikát v Kremnici

Slovensko je plné výnimočných miest a krásnej prírody. Vydajte sa na výlet aj vy.

Obľúbená partia z relácie S úsmevom po Slovensku tentokrát navštívila Štiavnické vrchy. Svoje putovanie začala v obci Hodruša-Hámre, ktorá sa so svojou dĺžkou 13,5 km radí k najdlhším slovenským obciam.

Počas návštevy rozhodne nevynechajte prehliadku očarujúcej bane Starovšechsvätých, ktorá má viac ako 700 rokov a ukrýva mnohé poklady.

Stále fungujúca kremnická mincovňa

Z obce Hodruša-Hámre sa môžete vybrať do Kremnice, v ktorej sa nachádza svetový unikát najstaršia mincovňa na svete.

Tá vznikla v roku 1328 a funguje dodnes. Pri návšteve mincovne sa určite pozrite aj do pôvodnej raziarne s historickými strojmi a vybavením.

V Kremnici si iste všimnete aj pozoruhodný morový stĺp, ktorý je ozdobený až 54 sochami. Vďaka tomuto výnimočnému zdobeniu je označovaný za najhonosnejší morový stĺp strednej Európy.

Všade samý gýč

muzeum gyca, kremnica.png

Európskym unikátom je aj známe Múzeum gýča, ktoré sa pýši rekordnou zbierkou gýču. Ak budete v múzeu, nezabudnite sa prejsť Uličkou slávnych nosov, pri ktorej vzniku stál Stano Radič.

Všetky odvysielané epizódy cestovateľskej relácie S úsmevom po Slovensku nájdete v online archíve RTVS zadarmo a bez reklám.

Na premiérovú časť plnú skvelých tipov a zábavných situácií sa môžete každý štvrtok o 21:25 hod. na Jednotke a live na webe RTVS.

25 50 75 90

Galéria

Janka Kovalčíková a Boris Valábik spolu jedia.jpg Ryžovanie zlata S úsmevom po Slovensku S úsmevom po Slovensku pri banskej štôlni S úsmevom po Slovensku vyrábali zabíjačkové dobroty
FOTO: RTVS a TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia