Na juhu Banskobystrického kraja leží v trojuholníku miest Veľký Krtíš, Krupina a Šahy obec Hrušov:
„Je to oblasť známa ako Hont.“
Hrušovský lepník.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Pražená kapusta pre chlapov
Vysvetľuje pôvod lepníka predseda občianskeho združenia Cesta hrušovských obyčají Ján Fašang pre Rádio Regina Stred:
„Pre deti sa dáva lekvár a pre chlapov, čo tvrdo robili, sa dnu pridá pražená kapusta.“
Do pece pred chlebom
Tradičný hrušovský lepník je vyrobený z chlebového zemiakového cesta:
„Keď sa upečie, potrie sa maslom, masťou, poprípade olejom.“
Tajnou prísadou pre Hrušovský lepník je pôvodná tradičná kamenná pec:
„Piekol sa pred pečením chleba.“
Bez robotov iba ručne
Nie každý však má doma kamennú pec, nuž v Hrušove vyrobili pec na kolesách a chodia s ňou po Slovensku:
„Všetko sa robí ručne, ani cesto nepripravuje žiadny stroj, žiadny robot.“
Chránené zemepisné označenie má od EÚ na Slovensku už 28 osobitých potravín, medzi ktoré teraz pribudol Hrušovský lepník, ale sú na zozname aj:
- Skalický trdelník
- Slovenská bryndza
- Tekovský salámový syr
Poznáme viacero druhov Hrušovského lepníka:
- slaný obsahuje: pretlačený cesnak, soľ
- sladký má: slivkovú, alebo čerešňovú náplň
- s náplňou vo vnútri: je plnený kapustou
- s náplňou na povrchu: tvarohovú náplň posypeme škoricou
Viac o spôsoboch pečenia lepníka sa dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90