Priamo z Moskvy sa do Bratislavy presťahovala Ruska Irina Rybalkina spolu s rodinou pred dva a pol rokmi.
O dojmoch z nového domova sa podelila na Jednotke v novej sérii Dedovizne – Všetky chute Slovenska:
„Dôležitý je pre nás pokoj, aký u vás vládne.“
Stres máme minimálny
Situáciu v Rusku vnímali ako „komplikovanú“ už vtedy. Dnes rozhodnutie nájsť domov v slobodnom svete neľutuje:
„Slováci sú veľmi pokojní ľudia, ktorí nežijú v takom strašnom strese, aký sme zažívali doma v Rusku.“
Ako mama dvoch dcér vie porovnať aj školský systém, ktorý u nás trvá trinásť rokov po maturitu:
„V Rusku je to 11 rokov a nároky na deti sú oveľa oveľa prísnejšie, konkurencia je u nás neporovnateľne väčšia a deti sa teda musia viac snažiť.“
So smiechom už dodáva, že v Bratislave „neviete, čo sú to zápchy. V Moskve sme cestovali niekam minimálne dve hodiny,“ čiže dnes si celá jej rodina život „viac užíva“.
V Rusku nepoznali čo sú to „termálne kúpaliská“ a na Slovensku obdivuje:
„Všade je u vás na skok. Na hory na lyžovačku, do prírody, či na staré hrady, aké u nás nie sú.“
Na raňajky aj na večeru
Divákom prezradila recept na sýrniky, ktoré tradične v Rusku „robíme na raňajky, či na večeru“ a to najmä na sladko s džemom, či s kyslou smotanou, alebo aj na slano pre manžela „s klobásou a salámou“.
Ingrediencie na sýrniky:
- 500 g tvarohu
- 1 vajce
- 4 pl hladkej múky
- 3 pl kryštálového cukru
- prášok na pečenie
- vanilkový cukor
- hrozienka
Tvaroh s vajcom zmiešame do cesta s múkou, cukrom, práškom na pečenie, vanilkovým cukrom a hrozienkami.
Na pomúčenej doske z cesta urobíme guľky, ktoré vypražíme na oleji.
Celý postup pečenia chutných sýrnikov si môžete pozrieť z archívu RTVS bez reklám a zadarmo. 25 50 75 90