Úvod Novinky Zaujímavosti
Úspech RTVS. Získali sme dve Novinárske ceny
Úspech RTVS. Získali sme dve Novinárske ceny

Úspech RTVS. Získali sme dve Novinárske ceny

Cenu získala relácia Silná zostava a regionálny rozhlasový redaktor Alexander Ernest.

Už 19. ročník Novinárskej ceny pozná svojich laureátov. Zo 480 prihlásených prác vybralo 52 porotcov a porotkýň víťazov.

Dve ceny získala aj RTVS. V kategórii Audiovizuálna žurnalistika - rozhovor a diskusia vyhrala relácia Silná zostava.

Ocenený tím Silnej zostavy1.jpg

Tím v zložení Roman Samotný, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Andrea Horečná a Martina Kubániová si prevzal cenu za tému Ako sa žije transrodovým ľuďom na Slovensku?

" Bolo to inak dosť veľké prekvapenie, ono sa to tak vždy hovorí, ale ozaj som to nečakala.

Je to istý druh ocenenia našej práce, tém, hostí a hostiek, ktoré do Silnej zostavy voláme, a povzbudenie do ďalších častí. Nie je to vždy jednoduché nájsť tému, ktorá má "zmysel," zároveň nejakú divácku atraktivitu.

Snažíme sa o ľudskosť, o konkrétnosť ale aj o aktuálnosť a o znižovanie polarizácie, tej je v spoločnosti teraz príliš. A ak si porota Novinárskej ceny toto všimla, veľmi sa z toho teším. Myslím, že celý tím to vníma podobne," uviedla moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová.

Silná zostava si preberá Novinársku cenu.jpg

Ďakujeme za Novinársku cenu, veľmi si to vážime. Je pre nás motiváciou pokračovať v našej práci, v debatách, v ktorých sa prioritne venujeme témam, ktoré búrajú predsudky a stereotypy, ktoré sú hlboko zakorenené v našej spoločnosti.

Takou bola aj diskusia o transrodových ľuďoch, o ktorých vedia ľudia vedia veľmi málo a napriek tomu, by chceli určovať, ako títo ľudia môžu a nemôžu žiť. Tolerancia je jednou z výziev, pred ktorou stojí naša spoločnosť a ktorú aj v Silnej zostave vnímame ako naliehavú a chceme sa jej aj naďalej venovať, " dodala dramaturgička relácie Martina Kubániová.

Druhá cena putuje do rúk rozhlasového redaktora Alexandra Ernesta z Rádio Regina Stred v kategórii Regionálna žurnalistika.

Porotu zaujal rozhlasovým pásmom o vojenskom pilotovovi slovenského pôvodu Na krídlach slobody - Otto Smik.

Víťazom srdečne gratulujeme!

Rezonujúce témy

Celkovo súťažilo 480 prihlásených prác, ktoré hodnotilo 13 porôt. Spolu 52 porotcov určilo nominácie a vybrali víťazov.

Tohtoročnej súťaži dominovali práce tematizujúce vojnu na Ukrajine.

Významnou témou bola aj téma menšín, rodovej nerovnosti a LGBTI+ komunity. Príspevky nominované v kategóriách investigatívnej žurnalistiky odhalili závažné kauzy.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS, foto: IG Silná zostava

Živé vysielanie ??:??

Televízia