Úvod Novinky Zaujímavosti
Pozrite si dinosaurie vajcia, ale aj témy o ekológii či klimatickej kríze
Pozrite si dinosaurie vajcia, ale aj témy o ekológii či klimatickej kríze

Pozrite si dinosaurie vajcia, ale aj témy o ekológii či klimatickej kríze

Festival súčasného umenia pokračuje cez víkend od 6. októbra do 8. októbra Bielou nocou v Košiciach.

Viac ako 30 umeleckých inštalácií, multimediálnych objektov, výstav, filmov či projekcií ponúkne v Košiciach tohtoročný festival súčasného umenia Biela noc.

Monumentálny program


Od piatka 6. októbra do nedele 8. októbra sa v rámci neho predstavia domáci umelci, ale aj umelci z Francúzska, Rakúska, Rumunska, Čiech a Holandska.

Diela budú v týchto dňoch prístupné každý deň od 19 h do polnoci.

Umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková upozornila, že program 14. ročníka je rôznorodý a jeho jednou z nosných čŕt je monumentálnosť:

„Chceme vyvolávať diskusie o súčasnosti a otvárať dôležité spoločenské témy, či už je to ekológia a klimatická kríza, medziľudská tolerancia, vojna, veda a výskum. Festival obsahuje mnoho tém, lebo chceme verejnosti ukázať aké je umenie, aké pocity prináša, a že je dôležitou súčasťou života aj verejného priestoru.“

Festival súčasného umenia si získal malých aj veľkých už v uplynulých ročníkoch, keď sa Bratislava a Košice rozžiarili svetelnými inštaláciami. Mesto sa stalo atrakciou samo o sebe.

Od piatkového večera tak obyvatelia a návštevníci Košíc budú môcť obdivovať desiatky svetelných inštalácií.

Kulturpark aj Východoslovenská galéria

kosice-kulturpark-sita

Diela budú umiestnené napríklad v Kasárňach/Kulturparku, na Hlavnej ulici, v Mestskom parku, na Námestí maratónu mieru, ale aj v priestoroch Východoslovenskej galérie, Visit Košice, Kunstahalle, Kine Úsmev i Tabačke Kulturfabrik. Diela umiestnené v exteriéri si môžu návštevníci pozrieť bezplatne.

Medzi inštaláciami budú napríklad aj monumentálne dinosaurie vajcia, veselý objekt Uzol, pop-up bublina so vzduchom bez prašných častíc, ako aj audiovizuálna inštalácia v korune stromu v Mestskom parku.

Neďalekú Plávajúcu fontánu zase každý večer medzi 19.00 a 20.00 h ozvláštni projekcia na jej vodnú clonu. Audiovizuálnou dominantou Hlavnej ulice má byť digitálna brána.

Zuzana Pacáková dodala:

„Máme aj vysunutý špeciál na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach, pretože oslavuje 20. výročie.“

Na fasáde fakulty na Watsonovej ulici tak bude pripravený video mapping z dielne študentov a pedagógov.

Záujemcovia o jednotlivé diela si môžu stiahnuť mobilnú aplikáciu, kde nájdu aj interaktívnu mapu festivalu.

Súčasťou festivalu budú aj predstavenia, ktoré sa konajú len v presne určených časoch, o čom informujú organizátori na webovej stránke www.bielanoc.sk , kde sú ďalšie informácie.
25 50 75 90
Zdroj: TASR, www.bielanoc.sk, SITA

Živé vysielanie ??:??

Televízia