Úvod Novinky Zaujímavosti
Nádcha, kašeľ, teplota. Odborník radí, ako sa na jeseň vyhnúť chrípke
Nádcha, kašeľ, teplota. Odborník radí, ako sa na jeseň vyhnúť chrípke

Nádcha, kašeľ, teplota. Odborník radí, ako sa na jeseň vyhnúť chrípke

Ako sa posilniť voči sezónnym chorobám?

Obdobie angín, chrípok a prechladnutí je tu. Stačí jeden deň v detskom kolektíve alebo s prechladnutými kolegami a chrípka je doma.

V relácii Rádia Slovensko sme sa preto odborníka na zdravý životný štýl opýtali, ako si posilniť imunitu a vyhnúť sa chorobám.

Michal Páleník vysvetlil, že imunitu je dobré posilňovať v priebehu celého roka. Dôležitý je dostatočný príjem minerálov a vitamínov.

„Potrebujeme prijímať celoročne a dlhodobo potraviny bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty. Môžeme sa pred chrípkovým obdobím obrniť aj potravinami, ktoré majú antiseptické a antibakteriálne účinky – napríklad cesnak či cibuľa, zázvor aj citrusy,“ uviedol odborník.

Šport vonku

Okrem toho je nevyhnutný aj pohyb, a to najmä v exteriéri:

„Dôležité je hýbať sa vonku. Pokiaľ sme celý deň v uzavretom priestore, je tam určitá vlhkosť vzduchu, vôbec tam nefúka, naša sliznica sa prispôsobuje na tieto podmienky.

Keď zrazu vyjdeme von, kde je vlhko, veľmi tam fúka a je tam veľká zima, tak to podráždi našu sliznicu. Na to telo reaguje, lebo nie je na to zvyknuté. A my máme často oslabenú imunitu,“ vysvetlil Michal Páleník.

Dodáva, že hýbať sa vonku musíme nielen v období pred zimou. Telo by sme podľa neho mali na zimu a vietor pripravovať celoročne.

„Čím dlhšie je naše telo zvyknuté hýbať sa vonku, tým jednoduchšie sa prispôsobí zmenám teploty a počasia a nespustí sa nám hneď s príchodom zimy smrteľný soplík,“ uzavrel s úsmevom odborník.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia