Úvod Novinky Zaujímavosti
Prvá pomoc pri chrípke a prechladnutí
Prvá pomoc pri chrípke a prechladnutí

Prvá pomoc pri chrípke a prechladnutí

Expert na zdravý životný štýl radí, ako liečiť chrípku či prechladnutie.

V rubrike Vieme, čo jeme Rádia Slovensko sme sa tentoraz pozreli na to, ako sa čo najskôr zbaviť nepríjemnej chrípky či prechladnutia.

„Hovorí sa, že chrípka, či už liečená, alebo neliečená, trvá zhruba sedem dní. Ide teda o to, aké bude mať príznaky, aké náročné to pre náš bude,“ vysvetlil Michal Páleník, podľa ktorého je dôležité udržať telo v čo najlepšej kondícii.

vitamíny

Počas choroby by ste mali konzumovať dostatok vitamínov a minerálov, a to nielen v podobe doplnkov stravy

„Je dôležité telu dodať ľahko stráviteľné potraviny plné energie. To sú napríklad smoothie, polievky alebo kašovité jedlá, ktoré sú ľahko stráviteľné, obsahujú veľa minerálov a vitamínov,“ popísal odborník.

Doprajte si oddych a tekutiny

Oslabený organizmus potrebuje najmä pokoj a oddych. Odborník preto zdôrazňuje, že dôležitou súčasťou liečenia je „pokoj na lôžku“ v dobre vyvetranej miestnosti.

Ak sa budete zbytočne vyčerpávať či stresovať, choroby sa tak ľahko nezbavíte.

Taktiež je veľmi dôležitý pitný režim. „Telo potrebuje viac tekutín, takže my musíme zvýšiť pitný režim.“

Polievka

Keď je organizmus chorý, zbavuje sa odpadových látok, a to najmä močom či potom. Tieto tekutiny je nutné neustále dopĺňať.

„Veľa vody a čajov. Napríklad šípkový či zázvorový. Treba byť hydratovaný, keď nám aj nechutí veľa jesť,“ uviedol odborník, ktorý však zdôrazňuje, že na dostatočný príjem tekutín by sme nemali zabúdať ani keď sme zdraví.

Telo je z veľkej časti tvorené najmä vodou, a preto je nutné ju neustále dopĺňať.

„Ak málo pijeme, má to nesmierne veľa negatívnych účinkov na telo. Môže nás bolieť hlava, môžu sa nám paradoxne zavodňovať končatiny. Ak totiž pijeme málo, telo má tendenciu si tú vodu uskladňovať,“ uzavrel Michal Páleník.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia