Úvod Novinky Zaujímavosti
Sledujete oblohu? Začína padanie z farebnej sprchy výnimočných Geminíd
Sledujete oblohu? Začína padanie z farebnej sprchy výnimočných Geminíd

Sledujete oblohu? Začína padanie z farebnej sprchy výnimočných Geminíd

Očakáva sa výnimočne zvýšená hustota padajúcich hviezd.

Rok čo rok prichádzajú v decembri meteority Gemenidy, ale väčšinou majú iné meteority bielu, modrú či žltú farbu, kým odborníci sa tešia na vzácnu zelenkavú farbu padajúcich hviezd a pozorovania tohto javu potrvajú až do nedele 17. decembra.

Zelené sú nezvyčajné

Kolonica-RTVS

Ako astronóm Roman Mikušinec zo Slovenského zväzu astronómov na ich webe informuje o farbe Geminíd:

„Geminidy sú meteory strednej rýchlosti, do zemskej atmosféry vstupujú rýchlosťou 34,6 km/s a zaujímavosťou je výskyt zelených meteorov, pričom bežné sú biele, modré a žlté.

Zo všetkých meteorických rojov prenikajú Geminidy najhlbšie do zemskej atmosféry do výšky okolo 40 km nad povrchom Zeme.“

Hoci vynikajúce pozorovacie podmienky nastali v noci zo 14. na 15 decembra, lebo pozorovanie nerušil Mesiac, pôsobivý pád tejto farebnej sprchy sa bude dať podľa webu astronómov pozorovať až do 17. decembra:

„Dráha meteorického prúdu je významne ovplyvňovaná Jupiterom. Materským telesom roja je asteroid 3200 Phaethon s obežnou dobou 524 dní a priemerom 6 km.“

Phaethon letí excentricky

hviezdna-mapa-archív

Za astronómov Roman Mikušinec upozorňuje, že obežná dráha asteroidu je excentrická:

„Meteorický roj sa zahusťuje zakaždým, keď sa asteroid dostane do blízkosti Slnka, čo samozrejme spôsobuje nárast aktivity Geminíd. Vzhľadom na vzájomné usporiadanie dráh Zeme a asteroidu 3200 Phaethon sa aktivita roja zvyšuje v približne trojročnej perióde.“

Zvýšenú aktivitu meteorického roja pozorovali odborníci už v rokoch 2011, 2014, 2017 a 2020.

Hoci sa tohtoročná frekvencia očakáva na úrovni 150 meteorov za hodinu, astronómovia na webe dodávajú:

„Pravdepodobný je aj neočakávaný nárast frekvencie.“

Za Slovenský zväz astronómov zasa pre TASR Pavol Rapavý vysvetlil:

„V maxime je za ideálnych podmienok možné vidieť vyše 120 meteorov za hodinu.“

Z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied aj Ján Svoreň zdôraznil, že ide o prúd prachových častíc pohybujúcich sa v dráhe asteroidu MP 3200 Phaethon:

„Prachové častice unikajú z kamenného povrchu vďaka sublimácii, ktorá je dôsledkom vysokej teploty povrchu - viac ako tisíc kelvinov. Žiariť začínajú vo výške okolo 120 km a zhoria, kým dosiahnu výšku 80 km nad povrchom Zeme.“

Asteroid Phaethon sa dostáva do najbližšieho bodu dráhy k Slnku, približne 21 miliónov km a preto tohtoročná aktivita roja bude zjavne aj vďaka výborným podmienkam na pozorovanie skutočne výnimočná a atraktívna.

Teraz sú v maxime

teleskop vesmír_canva.jpg

Prvé správy o Geminidách pochádzajú z roku 1862 a ich materským telesom nie je kométa ako u iných rojov, ale asteroid, ktorý objavili až v roku 1983.

Podľa vyjadrenia Pavla Rapavého sú Geminidy mladým meteorickým prúdom, ktorý sa podľa niektorých modelov nachádza v maxime:

„V ďalšom období sa očakáva postupné znižovanie aktivity Geminíd a na konci storočia už meteory tohto roja neuvidíme.“

Geminidy sú pomenované podľa súhvezdia Blíženci – Gemini, kde sa nachádza miesto, odkiaľ zdanlivo vylietajú a preto zo slov Pavla Rapavého vyplýva:

„Súhvezdie Blížencov je nad obzorom počas celej noci, ale najvyššie je okolo 2 hodiny.“

Preto najviac meteorov bude možné vidieť v druhej polovici noci až do svitania.

Na webe Slovenského zväzu astronómov amatérov ďalej Roman Mikušinec upozorňuje:

„Geminidy sú jedným z najaktívnejších a najpravidelnejších meteorických rojov. Zaujímavé sú nielen pre svoju vysokú aktivitu, ale aj z dynamického hľadiska a stále nie celkom preskúmanému pôvodu.“

Vraví sa, že ak padá hviezda, máme si niečo priať a to sa splní. Pri pozorovaní Geminíd máme pocit výnimočnosti, keďže patríme k posledným generáciám, ktoré ich ešte padať uvidia.

25 50 75 90
Zdroj: TASR, szaa.org, Meteoweb, sav.sk

Živé vysielanie ??:??

Televízia