Úvod Novinky Zaujímavosti
Väčšina detí spí menej než 8 hodín. Toto sú dôvody
Väčšina detí spí menej než 8 hodín. Toto sú dôvody

Väčšina detí spí menej než 8 hodín. Toto sú dôvody

Tento problém sa týka najmä dospievajúcich dievčat.

Výsledky medzinárodnej štúdie o zdraví, ktorá sa koná každé 4 roky v 50 krajinách ukazujú, že klesá počet školákov, ktorí spia 8 až 10 hodín.

Zo štúdie tiež vyplýva, že väčšina slovenských detí vo veku 11 až 15 rokov spí menej ako 8 hodín. Len polovica 11-ročných detí spí odporúčaných 9 hodín.

Budík.png

Pravidelný a dostatočný spánok je mimoriadne dôležitý. Počas spánku prebiehajú viaceré mechanizmy, ako je napríklad vyplavovanie toxínov z tela.

„Spánok je veľmi dôležitý pre obnovu neurotransmiterov, pre učenie aj pamäť. Pre parametre fyzického zdravia, imunitu, emocionálnu stabilitu, pre pozornosť. Všetky úrovne nášho tela, nášho zdravia ten spánok zjednocuje,“ vysvetlil pre Rádio Slovensko neurogenetik Tomáš Eichler.

Nárast psychických problémov

Až 38 percent detí spí menej pre školské problémy či konflikty. Na kvalitu spánku výrazne vplýva aj používanie elektroniky.

Zníženie kvality a trvania spánku z dôvodu nadmerného používania elektroniky vedci zaznamenali u 24 percent detí.

Tento problém sa týka najčastejšie dievčat. Len 42 percent dievčat vo veku 15 rokov spí 8 a viac hodín. V roku 2014 to bolo 54 percent.

Nahnevané dievča

Michaela Kostičová z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského vysvetlila, že za týmto problémom je niekoľko faktorov.

„Dievčatá v období puberty sú citlivejšie na rôzne podnety, inak to interpretujú. Možno prežívajú intenzívnejšie bolesť, častejšie o tom hovoria. Aj na ten imidž o sebe sú citlivejšie,“ priblížila.

Výrazný nárast psychických problémov u detí a dospievajúcich si všíma aj psychologička Jana Ashford.

„Máme veľmi veľa detí a tínedžerov, ktorí sú aj medikovaní. Toto je oveľa výraznejšie, ako to bolo po minulé roky. Myslím si, že aj viac ako polovica, ktorá berie aj nejaké lieky,“ popísala svoju skúsenosť odborníčka.

Podľa nej by deťom pomohlo napríklad posunutie začiatku času vyučovania. Jana Ashford sa domnieva, že aj polhodina by urobila výrazné zmeny.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia