Úvod Novinky Zaujímavosti
Existujú jedlá, z ktorých sa chudne? Odborník v tom má jasno
Existujú jedlá, z ktorých sa chudne? Odborník v tom má jasno

Existujú jedlá, z ktorých sa chudne? Odborník v tom má jasno

Kto by nechcel poznať tajomstvo zázračného chudnutia?

Keď existujú potraviny, z ktorých sa priberá, mali by existovať aj také, ktoré nám pomôžu schudnúť. Existujú však jedlá, z ktorých sa chudne?

„Pokiaľ zjeme nejakú potravinu, tak v nej je vždy nejaká energia. Môže jej byť veľmi málo, ale aj oveľa viac. Rozdiely medzi potravinami sú obrovské,“ vysvetlil pre Rádio Slovensko odborník na zdravý životný štýl Michal Páleník.

Priblížil, že kým napríklad listová zelenina obsahuje približne 16 kcal na 100 gramov, orechy obsahujú až 800 kcal na 100 gramov.

„Rozdiely sú veľké, ale že by mala potravina negatívnu energetickú bilanciu, to sa povedať nedá,“ doplnil.

Zeleninový šalát

Existujú však potraviny, z ktorých si telo nevytvára veľké energetické zásoby, takže z nich nepriberáme tak ako z iných.

„Pokiaľ zjeme napríklad bielkovinu, tak až 30 percent energie, ktorú obsahuje, telo použije na to, aby ju vôbec rozložilo. A tým pádom si ju nevieme uložiť ako nejakú zásoby energie,“ dodáva odborník.

Veľkou výhodou bielkovín je aj veľký sýtiaci efekt. Ak sa snažíte schudnúť, bielkoviny vás dobre zasýtia na dlhú dobu a vy sa tak vyhnete zbytočnému a nadmernému pojedaniu.

Na vašom tanieri by nemala chýbať ani vláknina. Tá je taktiež skvelým pomocníkom pri chudnutí.

„Potraviny bohaté na vlákninu sú veľmi dobré z hľadiska energetického príjmu, pretože vláknina na seba viaže časť energie a tiež cholesterolu. Tým pádom znižuje energetickú denzitu potravín (množstvo energie alebo kalórií na gram potraviny, pozn. red.),“ vysvetlil Michal Páleník.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia