Čo by bolo, keby...?

Relácie sú určené deťom, ale aj dospelým poslucháčom, ktorým zvedavosť nie je cudzia.
Program sa venuje témam z oblasti histórie, biológie, kultúry, spoločnosti alebo iným fenoménom, o ktorých sa oplatí hovoriť.
Rozhovory s odborníkmi na danú oblasť dopĺňajú rozhovory s deťmi, otázky detí, ankety, ukážky z literatúry alebo z rozhlasového archívu.

Vysiela sa: každú druhú nedeľu 17:05-18:00 (strieda sa s rozhlasovými hrami pre mládež).
Popis epizódy
Máte aj vy v škole hluk, že si niekedy musíte uši zakrývať? Jedáleň, telocvičňa, o triedach nehovoriac - pripomínajú častou zabzučané úle, čomu sa určite neteší nás sluch. Zvyšujúci sa hluk v našom okolí je hneď po znečistenom vzduchu druhým najväčším nepriateľom ľudstva. Ak sa nebudeme pred hlukom chrániť, hrozí, že už o pár rokov môžeme mať problémy, aké majú teraz naši starí rodičia. O sluch totiž prichádzame oveľa skôr. Že vás sa to netýka? A koľkí počúvate hudbu cez slúchadlá? Aj o nich sa budeme rozprávať s odborníkom na priestorovú akustiku Petrom Petraškom. Vysvetlí nám, ako sa správa zvuk vo vnútri miestnosti a ako ho vieme skrotiť tak, aby nám neškodil. Sám totiž upravuje miestnosti tak, aby aj žiaci zo zadnej lavice dobre počuli. A navštívime i školu, kde sa rozhodli so škodlivou ozvenou zatočiť. Reláciou sprevádza Lucia Šaráková.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Archív - zvoľte dátum

 

Archív - zvoľte dátum