Délidő - Čas poludnia

A Pátria Rádió szombaton délelőtt heti rendszerességgel jelentkező élő közéleti-politikai társalgóműsora. A vendégszék/ek/ben egy vagy több vendéggel, s amelynek - a hallgatók érdeklődésének köszönhetően - 2013 októberében már az 500. adása volt. A kendőzetlen vélemények és az egyenes kérdések műsora ez azoknak, akiket joggal érdekel, hogy mi történik itt és most, illetve milyen hatással lesz, lehet mindez közéletünk jövőjére.
Každú sobotu naživo vysielané talk-show Rádia Patria, ktoré – vďaka záujmu poslucháčov – v októbri 2013 malo už svoju 500. reprízu! Je to program, v ktorom moderátor a jeho pozvaný hosť (hostia) v dialógu priamych otázok a otvorených, neskrývaných odpovedí či názorov diskutujú o problémoch rezonujúcich v našom každodennom verejnom živote; resp. o tom, že tieto aktuálne témy aké dosahy môžu mať v budúcnosti.

Vysiela sa: sobota|szombat 11:05 -12:00.

Popis epizódy
Huszonöt éve, 1989. december 6-án tartotta rendkívüli ülését a Csemadok akkori központi bizottsága, és négy évtized kommunista párthűség után önálló, nyitott, szabad társadalmi szervezetté nyilvánította a szövetséget. Egyúttal rehabilitálta a Csemadokból 1968–69-ben kizárt személyeket és új programnyilatkozatnak beillő határozatokat is hozott. Napokkal később a romániai forradalom hatására segélyakciót szervez az erdélyi rászorulók megsegítésére; január első napjaiban pedig élénk vita bontakozik ki a szervezet jövőbeni szerepvállalásáról, jelesül arról, hogy kulturális és társadalmi szervezet maradjon-e? A rendszerváltással elkezdődik a Csemadok átalakulása és átalakítása; negyedszázaddal később pedig indokolt a kérdés: hol tart ma az akkoriban új utakra lépett szövetség? Ezekről a kérdésekről Görföl Jenővel, a Csemadok központi titkárával és Takács Andrással, a kereken 25 éve rehabilitált korábbi tisztségviselők egyikével beszélget Miklósi Péter.